Хосе Андрес е световноизвестен професионален готвач с няколко звезди Мишлен. Той е познат с кулинарните си умения и десетките ресторанти, които притежава в САЩ и Испания.

Амал Клуни, Украйна и за какво призова страните от ООН съпругата на Джордж Клуни

За какво призовава Амал Клуни

Адвокатката има критики към страните от ООН

Хосе Андерс обаче е известен и с още нещо - хуманитарната си дейност и своята благотворителна организация World Central Kitchen, която създава през 2010 г. Той и неговият екип от готвачи и доброволци доставят храна на оцелелите от всички видове бедствия.

В това число и на пострадалите от войната в Украйна хора. Веднага щом испано-американският готвач разбира за руската инвазия в Украйна, той решава да предприеме мерки. Натоварва камиони, пълни с храна и се насочва към Украйна, за да помогне на нуждаещите се бежанци. Благодарение на него всеки ден се приготвят над 380 хиляди ястия.

Именно усърдната работа на хуманитарната организация на испанеца стана и обект на нов документален филм We Feed People, режисиран от носителя на Оскар Рон Хауърд, чиято премиера беше този петък, 27 май, по Disney +.

Филмът проследява историята на произхода на Андрес, от влиянието му върху американското хранене с първия му ресторант Jaleo във Вашингтон, окръг Колумбия, през 1993 г. до доставянето на храна в опустошеният от пандемията резерват Навахо през 2020 г. Чрез всичко това зрителите виждат, че Андрес е човек, който отказва да приеме нещата такива, каквито са.

Снимка 575289

Източник: GettyImages

"Много съм упорит да чукам на вратата. И не се отказвам, защото в крайна сметка вратата винаги се отваря", казва той.

We Feed People разказва за невероятната мисия и еволюция на нестопанската организация World Central Kitchen в продължение на 12 години - от малка група с няколко доброволци до един от най-ценените хуманитаристи организации в сектора за оказване на помощ при бедствия.

"Ние не само храним хората, ние създаваме системи", казва Хосе Андрес, коментирайки логистиката за помощ на World Central Kitchen. "Ако нямаме системи, не можем да се грижим за хората."

Транспортирането на храна, организирането на ресурсите и хората, както и разпределянето на храна са основната мисия на World Central Kitchen. Но това, което отличава методите на организацията на испанеца, са бързината и автентичността на начина, по който Андрес и неговите хора взаимодействат с нуждаещите се.

След катастрофалното земетресение в Хаити през 2010 г., Андрес се заема да приготви черен боб за оцелелите. Но това не е "кадифеният и копринен черен боб" яхния, която местните предпочитат. Тогава той научава, че истинската помощ - истинската емпатия - означава изучаване на местните обичаи и адаптиране към тях, а не обратното.

"Той осъзна, че трябва да уважаваш хората", казва Ричард Улф, управляващ директор на медийната група на Андрес, ThinkFoodGroup.

"Храната е свързана с общността. Става дума за това да ядете по ваш начин, а не по начина, по който някой бял спасител смята, че трябва да бъде приготвена. Това наистина оформи World Central Kitchen и основополагащите ѝ възгледи във всичките й операции напред."

Снимка 575291

Източник: GettyImages

Чрез множество видеа, заснети от World Central Kitchen и професионални документални камери, зрителите виждат как организацията се появява в рамките на дни, понякога часове, след природно бедствие. Но освен да хранят хората и то по начина, по който са свикнали, Хосе Андрес и хората му се заемат с това да повишат осведомеността за опустошението, за да привлекат още помощ, пишат от USA Today.

Хосе Андрес, World Central Kitchen, войната в Украйна и защо готвачът със звезди Мишлен храни бежанци

Обвиненията на един готвач към лидерите на света

И какво прави в Украйна

"Ще се уверя, че съм светлината в тъмната стая. Не мога да разреша всеки проблем, но вода и храна винаги мога да предложа", категоричен е испанският готвач, чиято неспирна хуманитарна дейност е достойна за уважение и възхищение. Защото Хосе Андрес може и да не успее да реши всеки проблем в света, но поне се опитва да нахрани всеки човек, който се нуждае от надежда.