Страхът е едно от най-често изпитваните от човека чувства. И е така откакто съществуваме. Сега обаче, повече от всякога, страхът е още по-осезаем.

“Представление и половина”, Стоян Радев и новата премиера в Театър "Българска армия"

Когато 14 актриси са болезнено искрени

Подготвили са ни “Представление и половина”

И това е така, защото се страхуваме от смъртта, от болести, от безработица, от лихвени проценти, данъци, глоби, от загуба на пари, от правене на много пари... Изобщо, страховете могат да бъдат толкова много, че по-добре е да не продължаваме да ги изброяваме.

Вместо това можем да гледаме най-новото представление, което ще се играе на Сцена Дерида и е посветено именно на страхуващите се. Трагикомедията "Хленч", написана от Стивън Бъркоф, може накратко да бъде представена като пиеса за терзанията.

Снимка 603949

Източник: Сцена Дерида / Николай Карасъбев

Авторът ѝ издава още, че постановката изследва ефекта от терзанията ни, от постоянните ни оплаквания и от страховете, които ни държат будни.

"За тези, които не могат да живеят в настоящето, това е реален и мъчителен проблем. Ние постоянно сме заобиколени от огромна маса проблеми, които съвсем не седят кротко, за да изчакат решение, а са готови всеки момент да се стоварят най-ненадейно, да изискат незабавно решение, да хленчат или да ни разхленчват, докато не им обърнем нужното внимание, макар така да проваляме всичко належащо", споделя още той.

Снимка 603948

Източник: Сцена Дерида / Николай Карасъбев

Представлението "Хленч" цели да ни накара да се замислим за това колко често, докато говорим, вътре в нас водим и един вътрешен монолог. Той може понякога да ни напътства, друг път да ни предпазва. По-интересното обаче е, че този наш вътрешен монолог е по-честен от изреченото на глас.

"Хленч" ни предизвиква също като ни кара да се запитаме и още нещо. Дали пък нямаше да бъдем по-истински, ако винаги изговаряхме на глас мислите си?

“Ана Каренина”, Лев Толстой, П. И. Чайковски, Лео Муич и премиерата на балета в Софийска опера и балет

Нов прочит на класическата "Ана Каренина"

Руската класика, която ще оживее на българска сцена

Премиерата на "Хленч" е на 30 и 31 януари от 19 ч. на Сцена Дерида, а цялата информация е тук.