Австриецът Петер Ламер произлиза от съвсем обикновено и скромно семейство и като малък винаги се е възхищавал на баба си, която е умеела да приготвя "от нищо нещо". Макар и със семпли съставки, тя винаги е успявала да превърне всяко ястие в запомнящо се. Така се появява интересът на Петер към храната и готвенето. А и до днес, това, което продължава да оценява и да го очарова, са именно "простотата, честността и любовта към готвенето".

Фабиен Фере - 35-годишният френски шеф готвач, спечелил три звезди Мишлен

Само на 35 и с три звезди Мишлен - как успя Фабиен Фере

Заслужено признание

През годините Петер Ламер превръща любовта си към кулинарията в своя професия и бизнес. Неговият традиционен ресторант Johnanneskeller се намира в Залцбург и още по-интересно - в 400-годишната изба на семинарията в града. Оттам идва и част от името на заведението, тъй като keller е думата за изба.

"Тази изба е построена като склад за храна и също така е помещавала вътрешния месарски магазин; нямаше хладилници. В семинарията се обучаваха до 300 семинаристи, които, разбира се, бяха гладни", разказва Петер Ламер за историята на мястото.

Разбира се, за ресторанта си той винаги се предизвиква със създаването на нова рецепта за ястие. И издава, че обича да готви неща, които няма да открием в готварските книги.

"А ако намерите, то за съжаление няма да е така, както си го представям на вид и вкус. Приятно ми е да се разхождам из пазарните алеи и да създавам нещо ново с познати съставки. Обичам да готвя просто и честно с храна, която се отглежда регионално и идва от нашия район, затова нямаме месо, което пристига от далеч с кораб или самолет. Същото важи и за рибата. Имаме много плодове и зеленчуци от фермера зад ъгъла", споделя още готвачът в интервю за Country and Town House.

Освен че отдадеността и професионалното му развитие са вдъхновяващи, Петер Ламер буди възхищение и заради личната си история.

На 44-годишна възраст той претърпява животозастрашаваща катастрофа с мотоциклет, която едва не слага край на кариерата му. Въпреки няколкото операции и шест години физиотерапия, той не успява да възстанови крака си напълно.

"Всички експерти казаха, че никога повече няма да мога да върша работа прав", казва той през Reuters. Но инцидентът в крайна сметка дава началото на едно иновативно изобретение, което връща готвача в кухнята на ресторанта.

Неговият приятел Бернхард Тихи, който е дърводелец и алпинист, създава устройството Standing Ovation. То представлява седалка за велосипед, прикрепена към S-образна метална скоба, висяща от тавана, която с помощта на релси позволява на готвача да се придвижва в кухнята, плъзгайки се и въртейки се. Изобретението поема тежестта от ранения крак и "отново дава надежда на хората с ограничена сила на краката", както обяснява създателят му.

Всъщност Standing Ovation вече е част от кулинарната индустрия и се използва от готвачи с ограничена подвижност по целия свят. И дори нещо повече:

"Това не е решение само за готвачи, но и за всеки човек, който е уморен от напрежението и болката от постоянното седене и стоене прав. Уредът облекчава цялото тяло и намалява болката", допълва австрийският готвач.

Петер Ламер несъмнено е вдъхновение и пример за това колко важни са отдадеността, любовта, приятелството и силата човек да преодолява трудностите. А колкото до това какво вдъхновява самия него, той отговаря:

Йожени Бразие - „майката на френската кухня“ и първият човек с шест звезди “Мишлен”

Йожени Бразие - първият човек с шест звезди “Мишлен”

Невероятната история на „майката на френската кухня“

"В ресторанта ми има голяма табела, която гласи: "Ако това е решението, бих искал този проблем отново". Това ме вдъхновява винаги да търся най-доброто решение, независимо от ситуацията."