Празниците са вече тук и преяждането ни е в кърпа вързано. Но не може по цял ден да се яде, разбира се. Времето трябва да се уплътнява и с други занимания. Като гледането на коледни филми например.

Джо Пеши, филмите за "Сам вкъщи" и нараняванията, които е получил

Нараняванията, които Джо Пеши е получил, докато снима "Сам вкъщи"

Забавлението има своята цена

И не, тук не говорим за класики като "Сам вкъщи", който така или иначе е неизменна част от коледния маратон. Този филм просто не остарява. Но както той, така и много други като него са до голяма степен предвидими и сюжетът също не е кой знае колко различен.

За тази Коледа обаче сме подбрали три филма, които са коледни, но доста по-различни от сладникавите, които сме свикнали да гледаме.

Fatman (2020 г.)

Основната задача на Дядо Коледа (Мел Гибсън) е да раздава подаръци на послушните деца. Точно това и прави, но тук неговата фигура не е чак толкова мистична, защото военните не само знаят за него, но и сключват сделка с белобрадия.

Той е принуден да я приеме, защото сметките са съвсем истински, а все по-малко деца са послушни или пък вярват в Дядо Коледа. Но във Fatman не това е основната му грижа, защото по петите му е изпратен наемен убиец.

Точно така, дете, което е далеч от послушните, наема убиец, за да се отърве от Дядо Коледа. Но въпросният убиец дори не предполага, че срещу него няма да се изправи белобрад и изнемощял старец. И така започват екшънът, стрелбата и ругатните.

"Брутална нощ" (2022 г.)

Тук дори самото заглавие подсказва, че картинката също няма да бъде особено приятна и да става дума за летящи елени и непослушни деца.

В "Брутална нощ", който в момента е по кината, в ролята на Дядо Коледа влиза Дейвид Харбър. И той също не е типичният белобрад старец, който се радва на децата. Да, той раздава подаръци, но също така може да пресуши колкото си чаши с бира поиска.

Налага му се да вкара в действие и бойните си умения, когато едно семейство бива взето за заложници в дома им в навечерието на Коледа. Похитителите търсят нещо много ценно, но не знаят, че ще трябва да си имат работа лично с Дядо Коледа, който няма да прояви милост.

Spirited (2022 г.)

Май е време да спрем с бруталностите и да хвърлим един поглед на филм, в който такива липсват. Но пък за разлика от повечето, които дават по телевизията по това време на годината, танците, песните и музиката са водещи.

Духът на Коледа (Уил Фарел) тази година е решил да посети Клинт Бригс (Райън Рейнолдс), за да го направи по-добър човек. Но се оказва, че Бригс може и да е корпоративен изпълнителен директор, но е и злодей.

И така в крайна сметка ще се окаже, че самият Дух на Коледа ще се окаже в ролята на този, който трябва да преосмисля миналите си действия. В Spirited водещи са хуморът на килограм, танците, песни и хореография, разбира се.