Ейми Апелханс Губсер е тренирала плуване в колежа. Едва наскоро обаче се завръща към водния спорт и го прави по незабравим начин - успява да скрие шапката на много дори опитни плувци.

Почти 19 часа и 45 км по-късно във водата - още едно невероятно постижение на Петър Стойчев

Почти 19 часа и 45 км по-късно във водата - още едно невероятно постижение на Петър Стойчев

С Молокай в Хавай вече четири от маратоните от Oceans Seven са покорени от него

"След колежа закачих костюма си и не докоснах водата в продължение на 24 години. Преди десет години се върнах във водата с мой приятел, който ме предизвика да вляза... през февруари, когато беше 11 градуса, без неопренов костюм", споделя жената, която е вече на 55 години, майка на две деца и баба на две внучета. Освен това още работи - като медицинска сестра в детска болница в Сан Франциско.

Този месец тя прави историческо постижение. Успява да преплува разстоянието от моста "Голдън Гейт" в Сан Франциско до островите Фаралон (48 километра) за 17 часа.

Според Marathon Swimmers Foundation Ейми е единственият плувец, завършил този маршрут, избирайки да носи бански, а не неопренов костюм.

Плувкинята споделя, че е било истинско предизвикателство да завърши маратона. Тя издава, че е можела да вижда какво се случва около нея във водата само в радиус от едва 100 метра, тъй като е имало приливи.

"В продължение на 17 часа нямах представа къде се намирам, какво се случва... влязох в медитативно състояние. Имаше няколко 30-минутни интервала от време, които минаваха много бързо. Други ми се струваха като 300 часа", разказва Ейми пред Fox News.

Редом до нея е имало и лодка, от която няколко човека са следели за сигурността на плувкинята. Освен че са наблюдавали за акули и медузи, те са ѝ давали да пие горещ шоколад, пилешки бульон и да яде консервирани праскови, за да има енергия.

Ейми Апелханс Губсер издава, че в океана действително е имало акули, но е успяла да запази хладнокръвие. Няколко медузи обаче са я опарили.

"Наистина трябваше да съм обмислила и да бъда внимателна за това как ще подходя към това плуване заради акулите. През април, май и юни се случва много голяма миграция на големи бели акули от островите Фаралон. Ето защо плуването трябва да се проведе през този период от време", уточнява тя.

Плувкинята не крие, че си е мислела, че това е най-лудото нещо, което може да направи. Наред с всички опасности, решава да жертва топлината, която дава неопреновият костюм, и да го замени с бански. Въпреки че температурата на водата е била едва осем градуса, тя избира да плува по правилата на Федерацията по плувен маратон. Според тях са позволени бански костюм, шапка, очила, тапи за уши и щипка за нос и нищо повече.

Постижението на Ейми Апелханс Губсер идва като истинска изненада и за самата нея. А семейството ѝ в същото време е и благодарно, че плуването е приключило.

"Цялото ми семейство е толкова облекчено, защото говоря за това нещо от пет години", споделя тя.

Макар и внуците ѝ да са все още малки, за да разберат мащаба на историческото ѝ плуване, американката смята, че то ще се превърне в част от семейната история.

"Просто съм благодарна, че мога да им дам добър пример за в бъдеще и да знаят: "Баба ви направи това".

Освен това плувкинята не крие, че е изключително щастлива от положителните отзиви, които е получила, и се надява нейната история да вдъхнови други хора също да постигнат целите си, независимо от възрастта или килограмите.

42 километра маратон сама в пустинята - предизвикателното постижение на Филипа Морис

42 километра маратон сама в пустинята - предизвикателното постижение на Филипа Морис

Единствената жена, завършила двойния маратон Jordan Ultra Challenge

"Надявам се, че тази история ще вдъхнови някого да не се чувства затруднен заради числото за възрастта си или теглото си. Искам да кажа, че все пак цялото ми тяло ме преведе през това. Доста е впечатляващо", завършва Ейми Апелханс Губсер.