Над 300 души досега са загубили живота си на Еверест, а през май 2019 г. загинаха 11 алпинисти - два пъти повече отколкото миналата година. Като причина за високата смъртност тази година се изтъкват най-вече задръстванията от хора, които са се устремили към върха.

Колко пари струва изкачването на Еверест

Колко пари струва изкачването на Еверест

Предлага се и VIP пакет

Не и според Ками Рита Шерпа обаче. А той е човекът, който познава Еверест по-добре от всеки друг, тъй като е изкачил най-високия връх в света цели 24 пъти (досега никой не е изкачвал върха повече пъти).

Като причина за смъртните случаи Шерпа изтъква подценяването на трудността на изкачването и фактът, че алпинистите тестват телата си до краен предел.

Снимка 424547

Източник: Фейсбук

За 2019 г. рекордните 381 туристи са платили по 11 хиляди долара, за да получат разрешително за изкачване на Еверест откъм непалската страна. Въпреки това претоварените маршрути не са нещо необичайно за Еверест.

Един от главните и най-важни фактори при всяко изкачване обаче е времето. За да се стигне до върха безпроблемно, има само няколко прозореца с оптимални условия, като те обикновено са през април или май. И точно в тези броени дни всички искат да изкачат върха.

Еверест, бъдещите експедиции до върха и защо все повече хора ще умират в тях

Защо все повече хора ще умират на Еверест

Мрачна прогноза

Според Шерпа обаче тълпите от хора точно през тези хубави дни не са само тази година. "Такива дни винаги е имало", разкрива рекордьорът пред BBC.

Именно затова Шерпа твърди, че огромният брой смъртни случаи за 2019 г. не е заради опашките от хора, устремили се към върха, а заради прекалената увереност, граничеща с неразумност, на някои от алпинистите, която в много случаи е и в следствие и на височинната болест. 

Снимка 425148

Източник: Nims Purja/alanarnette.com

И макар че наистина успяват да достигнат до върха, много от тях вече са твърде изморени при слизането, което се оказва причината да намерят смъртта си.

Според New York Times 10 от 11 от загиналите катерачи на Еверест този месец са починали на слизане. Някои заради падане, други от колапс, но при голям процент от случаите е именно поради изтощение. Дори сядането може да се окаже пагубно при слизане, защото след почивката много от алпинистите не успяват повече да се изправят.

Пренебрегваните герои

Пренебрегваните герои

За шерпите, които водят алпинистите до върха

И ако за мнозина преценяването на собствените възможности се оказва погрешно, то за Ками Рита Шерпа винаги е добре осъзнато. "Ще се върна пак следващата година", споделя шерпът алпинист, който планува своето 25-то изкачване за 50-тата си годишнина.