В последно време Еверест е не само най-високият връх на света, но и най- коментираният и пренаселен. Повод за това стана смъртта на десетки ентусиасти, желаещи да стигнат до най-високата точка.

Връх Еверест, опашката от алпинисти в Хималаите и защо се стигна до толкова смъртни случаи

На опашка за смъртта

Да попаднеш в "задръстване" на Еверест

И докато тенденцията и интересът към тези експедиции расте, идва и твърдението, че той ще води след себе си все повече смъртни случаи. Ето и причините за тази прогноза.

Професори от Университета Western Washington предупреждават за рисковете, които дебнат желаещите да изкачат Еверест. Най-високият връх на света и другите около него в Хималаите са все по-замърсени, а глобалното затопляне определено не ги е подминало.

Алпинистите и водачите оставят огромни количества боклук, които стои заровен под снега, прави го по-тъмен и нестабилен. Това увеличава вероятността от свличане на снежни маси.

Снимка 427353

Източник: iStock

Топенето на ледниците и бързото повишаване на температурата в подножието на Еверест също създават предпоставки за случки с фатален край. Особено когато са комбинирани с усилен пътникопоток към върха. А бавното придвижване на голяма група катерачи е най-рисковано, пише Daily Mail.

За да се избегнат подобни неприятни случаи за в бъдеще, правителството в Непал се очаква да въведе по-строги ограничения за броя катерачи, които могат да щурмуват върха за един активен сезон. Но това значи и сериозни финансови загуби.

Колко пари струва изкачването на Еверест

Колко пари струва изкачването на Еверест

Предлага се и VIP пакет

По отношения на боклука, всяка група плаща депозит за него, който се връща на слизане, ако всеки носи със себе си поне осем килограма отпадъци. Надеждите са да се създаде специална организация, която да отговаря за боклука в Хималаите - дори този на 6400 метра надморска височина.