"Затворете очи и си представете, че сте на различно и непознато място, далеч от всичко. А сега дайте воля на всичките си емоции, без да имате задръжки, без да се съобразявате с никого и нищо. И се заслушайте в тях, как ви пеят и пригласят", така Елия Тодорова от 4 Magic описва музиката си - като нещо истинско, запечатано от акорди и ноти.

За тези шест години от участието на момичетата в пети сезон на X Factor през 2017 г., когато от квартет "Магия" се превръщат във 4 Magic и добиват широка популярност, за Елия са се променили много неща. Едно от тях несъмнено е, че е пораснала.

И ако преди е била срамежлива и е затваряла емоциите в себе си, сега е точно обратното - оценява всичко, което ѝ се е случило до момента и не съжалява за нищо. Именно след победата на 4 Magic в X Factor разбира в истинския смисъл на думата какво е да си професионален артист.

Това, което не се променя обаче, е, че със същата страст продължава да обича музиката и всичко, което прави. Затова и когато излиза на сцена, винаги слуша сърцето си и някак успява да предаде тази своя енергия и емоции на хората в публиката. "Не мога без музиката", признава Елия.

Снимка 637459

Източник: Иван Христов

Ако за момент обаче оставим настрана артиста Елия Тодорова и се вгледаме в човека, ще открием "самото слънце". Защото Елия е емоционален човек, който винаги се раздава и не спира да разпръсква любов, отдаденост и вяра във всички посоки. Не го приема обаче за слабост, дори  напротив - смята, че е най-голямата ѝ сила.

Когато обича, го прави като за последно. Цени всеки един човек до себе си и не се притеснява живее за момента. "Винаги съм наклонен да вярвам на хората, да виждам и да търся у тях преди всичко доброто", са думите на Йордан Йовков, които според нея й пасват най-добре.

В малкото си свободно време, което има в последните месеци, Елия се опитва или да тича, или да играе тенис на корт. В дома си обича да чете и пише. Когато се прибира в родния Пловдив, ако не рисува картини в гаража на баща си, ще я открием в студиото да записва музика.

Снимка 637457

Източник: Иван Христов

А тя присъства в живота ѝ от дете. Макар родителите ѝ да не са музиканти, винаги са били големи меломани. Затова още от малка Елия започва да ходи по различни концерти и някак неусетно се влюбва в това, което вижда на сцената.

"Баща ми до ден днешен не пропуска да вземе билети за поредния рок концерт или фестивал. А винаги когато имам нужда от мнение за песни, пускам идеите си първо на него", признава Елия.

Надежда Александрова - NICKA е секси и е тук, за да предизвика всички с "На мен ли говориш"

NICKA е тук, за да предизвика всички

Изпълнителката за уроците от "Гласът на България", за създаването на музика и за новата си песен "На мен ли говориш"

Не крие и че нещото, което продължава да я вдъхновява в музикален аспект, са именно близките ѝ, които я мотивират да твори. Но черпи вдъхновение и от небето. То е най-добрата ѝ компания, когато иска да е сама - през деня пее на слънцето и облаците, а през нощта - на звездите.

Всъщност, Елия пее по всяко време и навсякъде. Дори под душа. Там освен репертоар от любими песни, често си припява и свои мелодии, които после оживяват в авторски парчета.

Снимка 637499

Източник: Иван Христов

"Веднъж измислих припев под душа и толкова много бързах да го запиша, за да не го забравя, че после бърсах целия апартамент - бях наводнила всичко", с усмивка разказва Елия.

Въпросната случка е показателна и за това как изглежда творческият ѝ процес - толкова спонтанен, цветен и динамичен, едно голямо и непрестанно търсене на нея самата. А музиката до такава степен е обсебила живота ѝ, че Елия често слуша определени парчета само за да упражнява пеенето си. Напоследък това много инструментален джаз, защото се старае да имитира солиращите инструменти с глас. И това много ѝ помага за импровизацията.

Разбира се, слуша музика и за удоволствие. Докато шофира например си пуска някой от албумите, които държи в колата. А те никак не са малко, защото с приятеля ѝ колекционират дискове от всеки концерт, който посещават.

Снимка 637454

Източник: Иван Христов

И като стана дума за концерти, Елия смята, че нищо не може да сравни като емоция с малките изпълнения на живо тук, в България, на родни джаз, поп и рок музиканти, на които искрено се възхищава. Но най-мащабните музикални събития, които никога няма да забрави, са на Пинк във Виена и на Шон Мендес в Лондон.

Именно песента "Because I had You" на канадския изпълнител е сред тези, които си пуска всеки път, когато е на път. В плейлиста влизат и "If the Stars Were Mine" на Мелъни Гардо , "Out The Window на Джазмея Хорн, както и всяка една последна авторска песен, която е написала.

А тук несъмнено попада "Облак" - дебютната ѝ солова песен, създадена в партньорство с Павел Николов от дуото Pavell & Venci Venc. Парчето, което излезе преди броени дни, дава обещаващ старт на самостоятелната кариера на Елия.

Виктория Георгиева - от X Factor, през Евровизия до договор с Warner Music

Виктория Георгиева - от X Factor, през Евровизия до договор с Warner Music

Певицата за сътрудничеството с една от най-големите музикални компании в света и за новата си песен "Lover's Trial"

Колко време подготвяхте "Oблак"?

Написахме я доста бързо с Павел преди година. Периодът, докато излезе обаче, беше дълъг, защото исках да я представя по най-добрия начин с най-добрия екип. Сама организирах това и благодаря на всеки, който ме подкрепи в този голям дебютен проект.

Снимка 637456

Източник: Иван Христов

С какво е по-различна от песните, които записахте заедно с 4 Magic?

"Облак" се откроява с това, че има джаз елемент в партията на саксофона и мелодичните линии върху интересните алтеровани акорди. Песента е и много динамична, всяка една част се откроява от другата. Не се въртят само четири акорда и една мелодична или ритмична фигура, както е в много парчета.

Кое е най-интересното нещо около създаването на песента?

Интересно беше как написахме текста на песента. Студиото на Павел е на 10-ия етаж и има голям прозорец. Когато засвирих акордите, започнахме да търсим и мелодия. И изведнъж и двамата се загледахме в небето, където имаше едно единствено облаче, а аз запях думите "Искам да бъда облак в небето", както и започва песента.

А при заснемането на видеоклипа?

А по време на снимките беше толкова забавно... През първата половина на деня снимахме навън, заедно със Свилен Славов (режисьор), Виктор Добрев (оператор) и Иван Христов (фотограф). Докато снимахме кадрите с полето и житото, имаше една конна база до нас.

Аз бях с жълт чадър на снимките и изведнъж пет коня се наредиха срещу нас и започнаха да се въртят неспокойно и да ни дебнат. За малко щяха и да ни подгонят. Интересното беше, че в същия ден имаше толкова много облаци, точно като в текста на песента.

Снимка 637458

Източник: Иван Христов

Какво е да работите с човек като Павел Николов?

Когато пишеш песен, се пускаш по течението. С него всичко се носи естествено и успяваме да попием различните ни идеи в песента. Няма роли или стъпки, които да следваме. И двамата написахме текста и музиката, като той изключително много ми помогна с текста.

После направихме и последните щрихи с микса и Павел завърши мастеринга на песента. Също така записахме на живо саксофон, за което благодаря на Гален Николов, че го направи с толкова голямо желание. И, разбира се, на Павел, който прегърна всяка една моя идея и ме учи на много нови неща за звукозаписа и писането на песни.

Какво предстои оттук насетне за Елия Тодорова?

Вярвам, че тепърва предстои всичко. Направих първата си крачка с "Облак" и нямам търпение да споделям с вас още песни и проекти. А целта за следващата година е и мини джаз албум, който ще представя на голямата сцена на Банско Джаз Фестивал.