Уолт Дисни е човекът, който държи рекорда за най-много победи (22) и най-много номинации за Оскар (59) в историята. Още на 5-ите награди на Академията, които се състоят през 1932 г., той печели първата си статуетка.

Оскари 2023, София Филм Фест и номинираните за наградата филми, които ще видим на фестивала тази година

7 претендиращи за Оскар филма, които да гледаме на кино у нас

Чакането няма да е дълго

Уолт Дисни обаче вече не е сред живите и има друг творец, който сега може да се похвали, че е получил най-много номинации за Оскар. И това е композиторът Джон Уилямс. Любопитното в неговия случай е, че той бие собствения си рекорд, след като във вторник, 24 януари, получи 53-ата си номинация за работата си по филма "Семейство Фейбълман" на режисьора Стивън Спилбърг.

"Много съм благодарен на Академията за любезното им признание и съм изключително благодарен на Стивън Спилбърг, че ми предложи възможността да композирам музиката за този много специален и личен филм", споделя Джон Уилямс в изявление.

Джон Уилямс (вляво) и Стивън Спилбърг (вдясно)

Източник: GettyImages

Джон Уилямс (вляво) и Стивън Спилбърг (вдясно)

Всъщност първата му номинация е още от 1968 г., като оттогава печели пет пъти. Първият му Оскар е от 1972 г. за "Цигулар на покрива". Следват още статуетки за "Челюсти" през 1976 г., "Междузвездни войни" през 1978 г., "Извънземното" през 1983 г. и "Списъкът на Шиндлер" през 1994 г. Разбира се, трябва да отбележим и другите му заслуги за "Джурасик парк", поредицата за Индиана Джоунс и първите три филма за Хари Потър.

Зоуи Салдана, “Аватар: Природата на водата” и рекордът, който постави актрисата

Рекордът, който никой актьор досега не е постигал

Зоуи Салдана няма спирка

Най-новият филм, за който Джон Уилямс композира музиката, "Семейство Фейбълман", получи общо седем номинации за 95-ите награди Оскар, включително за най-добра поддържаща мъжка роля на Джъд Хърш, най-добра главна женска роля на Мишел Уилямс, най-добра режисура, най-добър филм, най-добър дизайн на продукцията и най-добър оригинален сценарий, припомнят от The Hollywood Reporter.