Номинациите за 95-ите награди Оскар тази година вече са ясни. Everything Everywhere All at Once води пред всички останали филми с цели 11. Във врата му дишат "На Западния фронт нищо ново" и "Баншите от Инишерин" с по девет.

Мишел Йео, Оскари 2023 и историческата номинация, която постигна азиатската актриса

Историческото постижение на една азиатска актриса

Какво постигна за първи път Мишел Йео

И трите заглавия ще се състезават за най-добър филм, като кой ще е победителят остава да разберем на 12 март, когато ще бъде церемонията по връчването на наградите.

Отново през март, но тук, в България, също ще се състои голямо кино събитие - 27-ият София Филм Фест. Въпреки че няма да е чак толкова шармантен колкото Оскарите, фестивалът ни спечели и тази година с факта, че ще представи цели седем от номинираните за наградата филми.

Емоционален и провокиращ, "Тар" е едно от най-обсъжданите заглавия тази година. В него ще видим и таланта на Кейт Бланшет както никога досега. За сценария режисьорът Тод Фийлд казва, че е написан само и единствено за нея.

"Ако тя беше отказала, филмът никога нямаше да види бял свят... Привилегията да работиш с творец от такъв калибър е нещо, което не може да се опише с думи. Във всяко едно отношение това е филм на Кейт."

"Тар" има шест номинации за Оскар - в категориите за оригинален сценарий, монтаж, операторско майсторство (Флориан Хофмайстер), режисура, актриса в главна роля (Кейт Бланшет) и най-добър филм за 2022 г.

Сред другите номинирани за Оскар филми, които ще гледаме на София Филм Фест през март, са документалните "Цялата красота и кръвопролитие" и "Всичко, което диша".

"Навални", Христо Грозев, номинация за Оскар и постижението на документалния филм

След Мария Бакалова отново български принос във филм с номинация за Оскар

С какво и защо ще ни споменават този път

"Аржентина, 1985" и "Близо" пък ще се състезават за най-добър международен филм и също ще са част от българския фестивал.

Докато тече той ще можем да гледаме и "Идиотският триъгълник", който получи голямата награда "Златна палма" от Кан 2022, както и "Империя на светлината", най-новият филм на режисьора Сам Мендес.