В края на ноември Европейската космическа агенция обяви, че ще приветства първата нова група астронавти от почти 15 години. Сред тях попада името на британеца Джон Макфол. Той всъщност е първият "парастронавт", който става част от групата на 17 мъже и жени, избрани сред цели 22 523 кандидати. 

Риши Раджпопат, Кеймбридж, Панини, санскрит и 2500-годишната граматична загадка, която студентът реши

Студентът, който реши 2500-годишна загадка

Кеймбридж си е Кеймбридж

Г-н Макфол каза, че се надява да вдъхнови другите и да покаже, че "космосът е за всички", след като беше обявен за първия в света астронавт с увреждания. Надява се и да последва стъпките на настоящия британски астронавт Тим Пийк, който прекара шест месеца на Международната космическа станция (МКС) през 2016 г.

Джон Макфол загубва крака си при катастрофа с мотор в Тайланд, когато е само на 19 г. Тъй като се занимава с бягане и преди инцидента, след рехабилитацията решава да се върне отново към тичането. 

И има забележителни успехи. Той представлява Великобритания на редица състезания за параолимпийци. Най-доброто му постижение е на Параолимпиадата в Пекин през 2008 г., където печели бронзов медал в спринта на 100 метра. Има медали на 100 и 200 метра и от Световно първенство.

Кучето Джази, което се събира със собствениците седем години, след като се губи

Кучето, което се събра със стопаните си след 7 години и на повече от 1200 км разстояние

Необикновената история на Джази

След Пекин прекратява спортната си кариера и се отдава на друга своя мечта - да учи за лекар. Завършва медицина в Кардиф, Уелс, и работи като ортопед в Англия, разказват от Daily Mail. Освен това се радва на три прекрасни деца. Самият Макфол няма никакви съмнения, че е подходящ за мисия в Космоса и има нужната физическа и психическа сила.

"Чувствам се много комфортно в кожата си. Загубих крака си, бях параолимпиец и успях да се опозная емоционално", разкрива той. Допълва, че тези фактори и трудностите в живота му дават увереност и сила, както и способността за вярва в себе си, че може да постигне всичко, което си поставя за цел. 

Маратон, Чен и китаецът, който пробяга цял маратон, докато пуши

Да пробягаш 42 км, пушейки през цялото време

На това се казва запален пушач

"Не съм мечтал да стана астронавт. Когато от агенцията обявиха, че търсят кандидат с физически увреждания за проекта си, тогава всъщност разпалиха интересът ми", допълва лекарят.

Съобщението на Европейската космическа агенция не означава, че е гарантирано, че Джон Макфол ще отиде в Космоса. Той ще бъде част от специална тренировъчна програма, която има за цел да провери дали може да бъде изпратен в орбита. С такъв борбен дух, какъвто притежава Джон Макфол обаче, силно вярваме, че ще успее.