Обичаме истории за кучета, а последната, на която попаднахме, бързо стана и една от любимите ни. Кучето Джази се събира със стопаните си след седем години, съобщават от приют за животни във Флорида. Тя е открита на повече от 1280 км от родния й щат Тексас. Джази е изоставена в хотел за кучета във Флорида и едва може да ходи, когато службата за животните в Ориндж Каунти я открива по-рано този месец.

Беър - кучето, отнесено от ураганна буря, се върна при своя собственик

Изгубеното куче, което шест месеца търси стопапина си

Голямото търсене приключи

От приюта за животни в Орландо са шокирани, когато сканират микрочипа на Джази и откриват, че нейните собственици са чак от Тексас.

"За едно куче седем години са практически цял живот", споделя Брайънт Алмейда, служител по обществена информация към Orange County Animal Services пред BBC.

Собствениците на Джази получават "изненадата на живота си", когато от приюта им се обаждат, за да споделят новината. Те разказват как преди седем години Джази се изплашва от фойерверки и изчезва от дома им. Тогава е едва на пет. Семейството я търси дълго време, но без резултат. Никога обаче не губи надежда.

След като научава щастливата новината, Кери - собственикът на Джази, веднага се качва на самолет от Тексас за Флорида, за да се събере отново с косматия си приятел. А 12-годишното куче все още го помни, след всички тези години. Беше "невероятно да гледаш как Джази оживява от гласа на собственика си", разказват от приюта. "Тя облизваше ръката му отново и отново и притискаше тялото си възможно най-близо до него."

Семейството на Джази и приютът за животни във Флорида не знаят как кучето се е озовало в Орландо или какъв е бил животът й там. Но заради годините навън тя е развила тежка форма на артрит и не е в цветущо здраве.

Приютът е единственият с "отворен прием" в окръга, което означава, че приема всички животни, независимо от здравословното им състояние или поведенчески проблеми. От приюта споделят, че служителите и доброволците страдат много всеки ден, докато помагат на собствениците да вземат трудни решения относно неизлечимо болни, възрастни и ранени кучета.

БДЗП, Николай Терзиев, кучета за борба с отровите, Барс, Пойзън, Дубай и колко полезни са за опазването на природата

Кучетата, които спасяват животи

Николай Терзиев от БДЗП за неоспоримия принос на кучетата за борба с отровите за опазването на дивата природа

"От време на време обаче ставаме свидетели на такива необикновени истории, като тази на Джази и всяка минута си заслужава", разказват още от спасителната служба. Вече у дома, здравословното състояние на Джази се подобрява. Когато е във Флорида, Джази едва може да се изправя, но обратно в Тексас, сега тя се разхожда и дори се опитва да тича. Защото любовта прави чудеса.