За живота си Джинджър Дъгър пише в мемоарната си книга Becoming Free Indeed. На страниците ѝ тя описва подробно как е оставила детските си страхове зад гърба си и е приела един нов начин на живот - живот, отново основан на вярата, но вече не управляван от един човек.

Сара Бьорк Гунарсдотир, Олимпик Лион и делото, което спечели исладската футболистка срещу спортния си клуб

Футболистката, която осъди еврошампион, защото не ѝ плаща, докато е бременна

Какво постигна Сара Бьорк Гунарсдотир

В книгата си американската риалити звезда разказва за красотата на пътуването. Освен това разкрива, че учението, под чието влияние е израснала, е било вредно и ѝ е оказало трайни последици. "Но знам, че други хора се борят. Искам да споделя моята история и може би тя ще помогне дори само на един човек да бъда освободен", казва още Джинджър Дъгър пред People.

Сега тя поддържа добри отношения със семейството си, въпреки че живее живот, много по-различен от този на родителите си. "Когато за първи път започнах да нося панталони, разговарях с тях за това и им казах, че това виждам в Библията."

Всъщност докато е била малка Джинджър Дъгър изобщо не е носила панталони, защото е била възпитана да "угажда на Бога". Тя е трябвало да се облича скромно и в съответствие със строгите правила на консервативната християнска вяра на семейство си.

"Мислех, че трябва да нося само поли и рокли, за да угодя на Бог", споделя сега 29-годишната Джинджър Дъгър. Тя разказва още, че си е мислела, че, ако наруши това правило, Бог е щял бъде недоволен от нея и да ѝ навреди.

Стюарт Грант, "Властелинът на пръстените" и 89-годишният мъж, който си прави къща като на хобит

89-годишният старец, който сам си прави къща като от приказките

Къщата на Билбо Бегинс, но в реалния живот в Шотландия

Определеният начин на обличане обаче е само едно от многото правила, които са се спазвали в консервативното ѝ семейство. Християнското движение, което следват те, учи, че жените трябва да се подчиняват на съпрузите си и че хората трябва да избягват танците, срещите и голяма част от съвременната популярна култура като цяло.