Капитанката на исландския национален отбор по футбол Сара Бьорк Гунарсдотир спечели делото срещу бившия си клуб Олимпик Лион. Тя осъди многократния френски и европейски шампион, защото не е получавала пълната си заплата, докато е била бременна.

32-годишната футболистка се обърна към синдиката на играчите Fifpro, за да подаде жалба до FIFA и през август миналата година глобалната футболна организация постанови, че клубът трябва да плати цялата дължима сума на Гунарсдотир - 82 094 евро - в рамките на 45 дни от уведомяване за решението. 

FIFA каза, че френският клуб ще бъде изправен пред забрана за трансфер, ако не плати изцяло постановената сума. Fifpro публикува в Twitter: "Епохалното решение на Сара Бьорк Гунарсдотир срещу бившия клуб Олимпик Лион изпраща ясно послание към клубовете и футболистите по целия свят. Стриктното прилагане на правата на майчинство е постижимо."

Това е първо подобно дело, откакто FIFA прие правилата за майчинство през януари 2021 г. Дотогава клубовете можеха да решават дали да дават пълна заплата на бременните си футболистки, или не. В същото време никой мъжки клуб не спира заплатата на Кристиано Роналдо или Меси, ако имат контузия и не играят например.

"Имах право на пълната си заплата... Това са част от правата ми и това не може да бъде оспорено, дори и от толкова голям клуб, колкото Лион", казва пред Players' Tribune Гунарсдотир, която забременя в началото на 2021 г.

"Това не е "просто бизнес". Става дума за правата ми като работник, като жена и като човек", продължава още полузащитничката. "Тази победа е гаранция за финансова сигурност за всички играчи, които искат да имат дете по време на кариерата си. Искам да съм сигурна, че никой никога повече не трябва да преминава през това, през което аз минах."

Гунарсдотир, полузащитничка, която два пъти печели Шампионската лига, се премести в Ювентус след напускането си от Лион, след като игра на Евро 2022 с Исландия. "Много играчи не очакват нещо подобно, особено от толкова голям клуб като Лион", казва Александра Гомес Бруйнууд от Fifpro, която работи по случая и участва в изготвянето на правилата на FIFA относно майчинството.

Тя допълва, че с това решение играчите няма да трябва да избират между това да играят, или да бъдат майки, а ще могат да го комбинират. Изтъква, че няма да е лесно, но поне ще имат правно основание и известна защита.

Що се отнася до футболния клуб Лион, те споделиха в изявление: "Олимпик Лион винаги е оказвал подкрепа на спортистите във всеки етап от живота им. Винаги сме уважавали френското законодателство, което понякога сме намирали за твърде ограничително по тези въпроси. Затова винаги сме водили кампания за повишена защита на играчите по тези точки. Направихме всичко възможно, за да подкрепим Сара Бьорк Гунарсдотир в нейното майчинство, както и за завръщането й на най-високо ниво." Поясняват, че пътищата на спортния клуб и Сара са се разделили по "чисто спортни причини".

В друго преломно решение за женския футбол, Футболната асоциация на Уелс постигна споразумение за равно заплащане за своите мъжки и женски отбори, пишат от Guardian. Новото споразумение обхваща периода до и включително Световното първенство по футбол през 2026 г. за мъже и това за жени през 2027 г. "Надяваме се, че това ще позволи на бъдещите поколения момчета и момичета да видят, че има равенство в международния футбол на Уелс, което е важно за обществото като цяло", се казва в изявление на асоциацията.