Около осем часа сутринта на 25 декември 2021 г. 21-годишен мъж от Саутхемптън на име Джасвант Чайл се опитва да нахлуе в замъка Уиндзор, където в този момент се намира и кралица Елизабет Втора. Той моментално е арестуван, а в края на миналата седмица получи и окончателната си присъда.

Летище във френския град Льо Туке, което ще носи името на Елизабет Втора

Как французите ще почетат Елизабет Втора

Интересно решение

Чайл стана първият човек, задържан и съден за държавна измяна на Острова в последните 40 години. Централният наказателен съд му издаде присъда от девет години, която ще бъде разделена между психиатрично заведение и затвор. А след изтичането й ще остане под специално наблюдение още пет години.

"Чайл планираше действията си от няколко месеца и малко преди арестуването му намерението му да причини сериозна вреда или да убие кралицата беше ясно", каза в изявлението командир Доминик Мърфи от агенцията за борба с тероризма.

Осъденият е носел черни дрехи и метална маска и е бил въоръжен със зареден арбалет. Смята се, че той е влязъл в помещенията, като се е качил по стените, заобикалящи древния замък с въжена стълба. Само професионализмът и бързата реакция на полицаите са предотвратили сериозни последствия за кралицата и останалите в замъка Уиндзор, съобщава CNN.

Според изданието, той казал на служителите: "Тук съм, за да убия кралицата", преди да бъде арестуван. Полицията допълва в свое изявление, че Чайл е разпространил видео, в което говори за желанието си да нарани кралица Елизабет малко преди ареста си и е планирал старателно нападението.

"Доказателствата, открити от офицерите, показват, че той е таил лоши чувства към Британската империя заради отношението й в миналото към индийския народ и планът му да убие кралицата е бил воден от желанието му да се насочи към символ на империята - монархията". Освен това преди време Чайл е  кандидатствал да се присъедини към въоръжените сили като потенциално средство за получаване на достъп до кралското семейство.

Елизабет Втора и любимият ѝ сандвич

Любимият сандвич на Елизабет Втора

Кралицата го е обожавала от дете

Процесът срещу Чайл бе зад затворени врата, а според Associated Press той се е извинил в съдебната зала на крал Чарлз и останалите кралски особи за "обезпокоението и тъгата", които им е причинил.