Джак Суини може и да е само на 21 години и още студент, но вече си е навлякъл гнева на няколко милиардери. Като син на служител в авиолиниите с интерес към авиацията и технологиите (включително към компаниите SpaceX и Tesla на Илон Мъск), момчето решава да направи местонахождението на самолетите на влиятелни хора обществено достъпна информация.

Илон Мъск, Джак Суини и кой е младежът, който не спира да след милиардера

Младежът, който не спира да следи и ядосва Мъск

Когато си намериш майстора

Така Джак Суини създава уебсайта TheAirTraffic.com и акаунти в социалните мрежи, с които проследява самолетите на знаменитости, политици, магнати и олигарси.

"Първоначално се занимавах с това като хоби, тъй като ми се стори интересно", споделя студентът по информационни технологии в университета във Флорида.

Впоследствие обаче той намира дейността си за по-значима, тъй като вярва "във важността на прозрачността и публичната информация".

"Обичам да съм справедлив. Опитвам се да споделям информация за всеки, без значение кой е. Освен това много се крие и лошият отпечатък от въглеродните емисии", обяснява Джак Суини.

Но именно следенето на самолетите им вбесява известните и богатите. И заради това студентът не само често влиза в новините, но и си навлича заплахи за съдебни дела.

От друга страна, информацията му е била използвана в проучвания, изобличаващи огромния въглероден отпечатък, който частният самолет на певицата Тейлър Суифт нанася върху природата.

Певицата обаче недоволства, че разкриването на местоположението ѝ я излага на риск да бъде преследвана. Според адвокатите ѝ достъпът до тази информация е "въпрос на живот и смърт" и няма "никакъв законен интерес или обществена нужда" от него, освен за "преследване, тормоз и упражняване на контрол".

Джак Суини обаче се защитава, като посочва, че дори феновете на певицата се интересуват от това къде лети тя и къде се намира. "Тези акаунти за проследяване постоянно набират повече поддръжници и фенове, отколкото противници", твърди той.

Като се имат предвид множеството турнета, ангажименти и публични изяви на Тейлър Суифт, се оказва доста лесно да се предвиди къде ще бъде тя в близък бъдещ момент.

И точно заради това адвокатите ѝ изтъкват, че сигурността ѝ е застрашена. Те дават пример със скорошния арест на човек, за когото се предполага, че я е преследвал около дома ѝ в Ню Йорк. И въпреки че на практика Джак Суини не прави нищо незаконно, защитата на певицата настоява, че дейността му е напълно излишна.

Факт е обаче, че това, което той прави, си има и поддръжници, и противници. Последните дори стигат до крайни коментари, като например този, че "Джак Суини иска Тейлър Суифт да умре като принцеса Даяна".

Певицата всъщност далеч не е първата знаменитост, която подлага студента на натиск. През 2022 г. това направи Илон Мъск.

Въпреки че милиардерът обеща да не предприема действия срещу акаунта @elonjet, който разкриваше местоположението на самолета му, той все пак го забрани и заплаши Суини със съд.

Тогава Мъск обясни действията си с това, че е бил проследен от човек. По-късно обаче стана ясно, че въпросният "преследвач" е бил идентифициран. Оказало се, че той не е бил подозрително лице, а просто член на екипа по сигурността на милиардера и акаунтът на Джак Суини няма нищо общо със случая.

Tesla Optimus на Илон Мъск - новите видеа с хуманоидния робот отново са тук

Мъск пак се похвали с Tesla Optimus

Едни разхождат куче, а други - робот

Сега студентът управлява акаунт, който проследява самолета на Илон Мъск с 24-часово закъснение, за да спази правилото, забраняващо проследяването в реално време. Сред другите знаменитости, чиито самолети момчето следи в отделни акаунти, са Ким Кардашиян, Джеф Безос, Бил Гейтс, Марк Зукърбърг и Доналд Тръмп, пише BBC.