В последните дни за Дж. К. Роулинг се говори толкова, колкото покрай излизането на нова книга за Хари Потър. Този път обаче поводът е различен - обвиненията в хомофобия, които авторката получи заради свое изказване.

Дж. К. Роулинг и нападанията за хомофобското ѝ изказване

Как Дж. К. Роулинг вбеси феновете си

Едно хомофобско изказване и много ядосани фенове

Но писателката реши, че цялата тази суматоха не й е достатъчна и направи и едно разкритие: била е жертва на домашно насилие и сексуални посегателства. Тя публикува на сайта си дълго изявление, което отново свързва с темата за хомофобията.

Рoулинг подчерта, че разкрива тези подробности от личния си живот не за да буди съчувствие, а от солидарност с огромния брой жени, които имат история като нейната. Защо не го е направила досега ли? Защото е предпочитала да мълчи заради дъщеря си Джесика, която е от първия й съпруг Хорхе Арантес.

Снимка 483245

Източник: GettyImages

Създателката на Хари Потър призна, че през 20-те си години е била нападната сексуално в момент и пространство, в които се е чувствала уязвима, а извършителят се е възползвал от това.

И именно защото знае какво е да си жертва на насилие, тя разкрива и своите възгледи за транссексуалните хората, които също често са обект на физически и вербални нападки.

"В публичното пространство съм от повече от 20 години и никога не съм говорила за това... И причината е не защото се срамувам от нещата, които са ми се случили, а защото ми е трудно да си ги спомням и връщам обратно в съзнанието", казва Роулинг.

Писателката е омъжена за Хорхе Арантес само за три години - от 1992 до 1995 г. Днес, повече от две десетилетия по-късно, тя признава, че й е било трудно да избяга от този брак, изпълнен с насилие.

И въпреки че в момента е омъжена за добър и принципен мъж, и има живот, за какъвто не е и мечтала, белезите от преживяното насилие не изчезват, "независимо колко си обичан, независимо колко пари имаш", предава The Sun.

Признанието на Рoулинг не остана и без отговор от обвинения в насилие Арантес. По думите му, той си е позволявал да "шляпва" Джоан, но това са били инцидентни случаи, а не ежедневие. И днес не смята, че има нужда да се извинява за тях.

Даниел Радклиф, Дж. К. Роулинг и защо актьорът не подкрепи писателката

Когато Хари Потър застане срещу създателката си

Даниел Радклиф срещу Дж. К. Роулинг

Първият съпруг на писателката отрича както физическото, така и сексуално насилие. Недоумява и защо забърква името му в толкова дълбока тема като тази за транссексуалните хора, техните права и трудностите, пред които са изправени в обществото, пише Daily Mail.