Авторката на поредицата на Хари Потър успя да разгневи феновете си. Повод за нападките им стана една публикация в Twitter, където Дж. К. Роулинг сподели статия, озаглавена "Създаване на по-равноправен свят за хората, които имат менструация".

Всъщност статията се отнася за пандемията и засяга много аспекти от нея, между които и повишаването на риска от домашно насилие при жените по време на домашната изолация.

Според информацията в тази статия, около 1.8 млрд. момичета, жени и хора, които "не се идентифицират полово", са имали проблем с месечния си цикъл, тъй като нямат безопасен достъп до тоалетна, сапун, вода и лично пространство в условията на изолация.

Причината за разгневяването на феновете на Дж. К. Роулинг обаче стана не самата статия, а написаното от писателката под материала. Роулинг изрази мнението си, че не разбира какво означава "хората с менструация", защото според нея преди за тези хора е имало определена дума и тя е била "жени". Много от потребителите ѝ обаче я нападнаха, че не изразява подкрепа към транссексуалните и че дори отрича съществуването им. 

Създателката на Хари Потър реши да защити позицията си, като изтъкна, че познава и обича транссексуалните хора, но смята, че премахването на половата идентичност ще създаде повече проблеми, отколкото решения.

В резултат тя си навлече гнева на още повече хора, които дори я нарекоха гаднярка и невежа. Певецът Брад Уалш също разкритикува писателката, като написа в Twitter: "Ти си умен човек. Как може да не знаеш разликата между пол и полова идентичност".

От GLAAD - организация, която защитава правата на ЛГБТ общността, публикуваха специално становище в Twitter, като насърчиха последователите си да дарят средства към различни организации, които подкрепят транссексуалните хора, пишат от Sky News.

Дж. К. Роулинг обяви четири нови Хари Потър заглавия

Дж. К. Роулинг обяви четири нови Хари Потър заглавия

Първите излязат още в края на юни