Както вече видяхме, Дж. К. Роулинг успя да си навлече гнева на много фенове. Причината този път: коментарите й относно транссексуалните хора. Резултатът: някои я обвиниха, че се прави на защитничка на хората с различна сексуална ориентация, но в действителност е хомофоб.

А към така оформилата се дискусия се присъедини и Даниел Радклиф. В публикация в блога на The Trevor Project - благотворителна организация, опитваща се да ограничи самоубийствата на хора от ЛГБТ общостта, той също изрази мнението си по въпроса. И въпреки че писателката безспорно е отговорна за посоката, в която животът му е поел, Радклиф не е съгласен с нея. 

"Транссексуалните жени са жени. Всяко друго твърдение заличава самоличността и самочувствието на транссексуалните хора и се противопоставя на всяко мнение, дадено от професионалисти и лекари, разбиращи много повече по тази тема от Джо или мен", казва Радклиф, като допълва, че 78% от транссексуалните младежи са обект на дискриминация именно заради своята полова идентичност.

"Ясно е, че трябва да направим повече, за да подкрепим транссексуалните хора, да не обезценяваме самоличността им и да не причиняваме допълнителни вреди", категоричен е актьорът, който смята, че все още се учи как да бъде по-добър поддръжник на ЛГБТ общността.

Даниел Радлиф се обръща и към всички фенове на книгите за Хари Потър, като ги посъветва да не заклеймяват поредицата само заради коментарите на Роулинг, защото именно книгите за Хари Потър са ни научили, че любовта е най-голямата сила на света, способна да превъзмогне всичко, предават думите му от Sky News.

Дж. К. Роулинг и нападанията за хомофобското ѝ изказване

Как Дж. К. Роулинг вбеси феновете си

Едно хомофобско изказване и много ядосани фенове