Дядо Коледа е част от магията на празника, дори вече да сме достатъчно пораснали, за да знаем, че не той оставя подаръците под елхата. Белобрадият старец с червените дрехи и шейната с елените не е само продукт на нечие въображение, а има своя истински първообраз.

Дядо Коледа, Свети Никола и най-реалистичният му портрет, създаван досега

Как точно е изглеждал Дядо Коледа

Най-реалистичният портрет на Свети Никола

Свети Никола от Мира и Бари е световно признат за човека, вдъхновил легендата за Дядо Коледа. Той е истински християнски светец, роден не в замръзналия север, а в турския град Мира. Смята се, че Свети Николаус, както също го наричат, е роден около 270 г. от н. е. и е починал 67 години по-късно.

Той е бил почитан по цялото Средиземноморие заради своята щедрост, особено в малкото италианско градче, разположено на върха на Ботуша. Това може би е причината моряците от Бари да откраднат тленните му останки и да ги преместят в своя град през 1087 г. 

Днес три четвърти от това, за което се твърди, че е скелетът на Свети Никола, се намира под базиликата Сан Никола, най-голямата църква в Бари, посещавана годишно от хиляди християни от цял свят.

Жителите на Бари се гордеят истински със своя светец, макар и да не е роден там, но не приемат обаче масовата комерсиализация на неговия облик. За тях свети Никола е местният герой и техен покровител, на когото се молят да ги закриля в трудни моменти и да им дава здраве.

Свети Никола се определя и като "универсален светец", защото се почита от всички християни, точно както дева Мария например. Той се смята и за закрилник на жените и най-вече на тези, които не са омъжени.

А идеята, че раздава подаръци и е наистина щедър, не е просто измислица, Има исторически доказателства, че например една вечер е хвърлил три торби със златни монети през прозорците на три девойки, за да могат да си позволят пищни сватби, предава CNN.

В Италия Свети Никола се е превърнал в Дядо Коледа през 1500 г., носейки подаръци на децата и плъзгайки се по комините. Сто години по-късно започва и световната метаморфоза на Свети Ник в Дядо Коледа.

Кога спираме да вярваме в Дядо Коледа

Кога спираме да вярваме в Дядо Коледа

Според учените

Първо американски издания през 1800-те години изобразяват Свети Николай как влиза в домовете и носи подаръци на децата на Бъдни вечер, а след това отлита на шейна, теглена от северни елени. А след това една голяма компания за безалкохолни напитки припознава образа на белобрадия старец като печеливш рекламен трик и от тогава досега той е навсякъде около нас в последните седмици от годината.