Дядо Коледа и тази година раздаде подаръците, и то тайно, както обикновено, без никой да успее дори да го зърне. Виждали сме го изобразен стотици пъти на различни места и по различни начини. За всички ни обаче все още си остава мистерия как точно изглежда той.

Fatman, "Брутална нощ", Spirited - три по-различни коледни филма

По-различните коледни филми

Хо-хо-хо, по-добре е да внимаваме

Нека първо уточним, че Дядо Коледа е всъщност название на светеца Никола, който през IV век е бил епископ и известен с това, че обичал тайно да дава подаръци. Предполага се, че е живял от 207 г. до 343 г. и през по-голямата част от живота си е бил епископ на Мира. Градът сега е известен като Демре и се намира на южния бряг на Турция. За Свети Никола се твърди, че тайно е давал подаръци, като например е слагал монети, пуснати от хора за него, в чужди обувки. Мощите му лежат в катедралата в Бари в Италия.

Въпреки че няма особено много информация за живота му, все пак можем да видим как е изглеждал той. Най-реалистичният портрет на светеца, правен досега, е от 2014 г. и е създаден в университет в Ливърпул, пише BBC.

Образът на Свети Никола е направен с помощта на система за лицева реконструкция и 3D интерактивна технология. Професорите в английския университет издават, че за целта да създадат реалистичния портрет, са използвали "всички налични скелетни и исторически материали". Освен това те уверяват, че изображението е създадено по "най-актуалните анатомични стандарти, данни за дълбочина на тъканите и CGI техники".

Нора Джоунс, The Offspring, Алиша Кийс, Сиа, Backstreet Boys, Лизо - 5 коледни песни от 2022 г.

5 коледни песни от 2022 г.

И едно парче бонус за Весела Коледа

Не е пропуснат и един колкото забележим, толкова и важен детайл за портрета на светеца. А именно - счупения му нос, който е зараснал накриво, придавайки му по-груб вид на лицето.