Двама астронавти, "заседнали" в космоса, без да знаят как и кога точно ще се върнат на Земята - звучи като сюжет на научнофантастичен филм. Но в момента Сунита "Суни" Уилямс и командир Бари "Бъч" Уилмор преживяват точно това.

Космически полет за рекорд - Ед Дуайт е най-възрастният австронавт, достигнал “ръба на света”

Космически полет за рекорд - Ед Дуайт е най-възрастният австронавт, достигнал “ръба на света”

На колко години е той и каква е историята му

През юни двамата пристигат на Международната космическа станция (МКС) като първия екипаж, който тества новия Starliner на Boeing. Той обаче претърпява повреда и изтичане на хелий още преди скачването. Затова и сега е под въпрос доколко е безопасен за обратния полет на астронавтите. От Boeing настояват, че астронавтите не са блокирани и твърдят, че няма повишен риск при връщането им обратно със Starliner. НАСА обаче обмисля вместо това да ги върне на Земята с полет на SpaceX.

Сунита Уилямс и Бари Уилмор трябваше да прекарат в космоса само осем дни, но са там вече от два месеца и може да се наложи да останат до февруари 2025 г. А ето и как двамата ще прекарат времето си ще оцелеят дотогава.

Къде пребивават?

В момента астронавтите са на Международната космическа станция (МКС), чиято дължина от край до край е 109 метра. Според НАСА пространството има шест спални помещения, две бани и фитнес съоръжения.

Сунита Уилямс и Бари Уилмор обаче не са сами там. Те споделят пространството със седем други астронавти от други мисии - четирима американци и трима руснаци.

Имат ли достатъчно храна, вода и кислород?

На борда на МКС има резервни запаси, с които астронавтите могат да оцелеят дори продължително време. Космическата станция има системи за генериране на кислород, като около 50% от издишания въглероден диоксид се възстановява.

Колкото до водата, станцията има и система за рециклирането на урина в питейна вода, а част от тази система също улавя и влагата, отделяна във въздуха в кабината от дъха и потта на екипажа.

Ястията пък се създават в специализираната лаборатория на НАСА в Хюстън, където готвачите наблягат и на това да направят храната апетитна и питателна. Голяма част от нея е дехидратирана, което означава, че трябва да ѝ се добави вода, преди да се консумира. Друга обаче е нужно просто да се загрее. В кухнята на станцията присъстват основни продукти, като месо, яйца, зеленчуци, хляб, дори и сладки изкушения.

Космическият кораб редовно получава доставки от Земята, като последната е пристигнала на 6 август. За всички девет астронавти на на борда са били доставени около три тона храна, гориво и други консумативи. Наскоро Сунита Уилямс и Бари Уилмор са получили и собствените си дрехи.

Как се използва тоалетната в космоса?

Тоалетната на МКС донякъде наподобява тази от самолетите. Разликата е, че има две отделни тръби, съответно за двете основни нужди. Тоалетна хартия, разбира се, също е налична на борда, включително и мокри, и дезинфекциращи кърпички.

Астронавтите разполагат също и с тоалетни принадлежности, като четка за зъби и паста за зъби, дори и четка за коса, която обаче на практика е излишна в космоса, тъй като заради гравитацията косата винаги хвърчи.

Как се спи в космоса?

Отново заради гравитацията, астронавтите могат да спят навсякъде, тъй като реално никога не са в нормално легнало положение. Няма значение дали са на пода, изправени или с главата надолу - усещането е едно и също.

Международната космическа станция обаче има обособени спални помещения, които са с размерите на телефонна кабина. В тях има спален чувал и възглавница на пода, стената и тавана.

Какво се прави през цялото време в космоса?

В космоса астронавтите имат своите професионални задължения, но за тях е също толкова важно и да поддържат физическа форма. Затова на борда има Advanced Resistive Exercise Device (ARED) - термин за фитнес оборудване. Така астронавтите могат да правят упражнения за горната и долната част на тялото си, като клекове, мъртва тяга, лежанка и други.

Как се чувстват астронавтите дълго време в космоса?

Колкото до 58-годишната Сунита Уилямс и 61-годишният Бари Уилмор, те са вече пенсионирани военноморски капитани и дългогодишни астронавти на НАСА, като вече имат дълги мисии зад гърба си.

В момента на Земята се провеждат тестове, за да се определи дали корабът Boeing е все още безопасен, за да ги върне обратно.

"Тази мантра, която сте чували: "Провалът не е опция", заради нея оставаме тук сега", са били думите на Бари Уилмор миналият месец.

Той е допълнил, че вярва, че тестовете, които сега правят, са правилните, за да получат необходимата им информация да се върнат.

Какво ще се случи оттук нататък?

В момента на Земята се правят тестове, за да се отстранят проблемите, но инженерите не са сигурни какво точно ги причинява. Освен това те се опитват да запушат течовете на хелий в задвижващата система на Starliner, което е от решаващо значение.

От Boeing продължават да настояват, че капсулата все пак е безопасна, за да върне астронавтите у дома. Компанията обаче ще трябва да модифицира софтуера на Starliner, в случай че ще трябва да се върне без екипажа.

Към момента не е изключен вариантът Сунита Уилямс и Бари Уилмор да се приберат със Starliner, но съществува и опция да се върнат и с полет на SpaceX. Очаква се решение да бъде взето в следващите дни, пише Sky News.

Дори и да прекарат очакваните осем месеца в космоса, двамата астронавти няма да бъдат най-дълго пребивавалите извън орбита. Руснакът Валери Поляков все още държи рекорда, поставен в средата на 90-те години, с 437 дни извън Земята.

HTC Vive Focus 3 и как астронавтите в МКС ползват VR

Как астронавтите в МКС ползват VR

За ментално здраве и забавление

Миналата година пък астронавтът на НАСА Франк Рубио се завърна от 371-дневно пътуване заедно с руските астронавти Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин, като така счупи рекорда за най-дълго време, прекарано в космоса от американец.