През последните години космическият туризъм е все по-любопитна и достъпна възможност за ентусиасти и любители. И това е така благодарение на компаниите на милиардери като Джеф Безос, Илон Мъск и Ричард Брансън. Така например миналият август шестима души полетяха с Virgin Galactic на Брансън в суборбитален полет и достигнаха ръба на Земята. Сред тях бяха и първото дуо майка и дъщеря.

Астронавтите, костната плътност и как се отразява на човек липсата на гравитация

Обречен ли е космическият туризъм

Причината за това може да се окаже човешкото здраве

Историята познава не малко смелчаци, дръзнали да достигнат максимално близо до Космоса. До ден днешен рекорда за най-възрастния човек, излязъл в орбитата на Земята, е покойният Джон Глен. През 1998 г., когато е на 77 години, той излита със совалката "Дискавъри".

Най-възрастният човек, достигнал до ръба на космоса, пък доскоро бе актьорът Уилям Шатнър. Рекордът му от 2021 г. обаче вече е подобрен от 90-годишния американец Ед Дуайт. Неговото постижение е дори една идея по-специално, тъй като той е бил и първият чернокож кандидат за австронавт. Мъжът е достигнал космоса с ракета на компанията Blue Origin на Джеф Безос, като на борда е имало имало още петима души.

Не само рекордът обаче е любопитното в биографията на Ед Дуайт. Той всъщност е пенсиониран капитан от военновъздушните сили на САЩ, но е искал да бъде астронавт. През 1961 г. е бил избран от президента Джон Кенеди да се обучава за астронавт, но в крайна сметка така и не е влязъл в селекцията за астронавтския корпус на НАСА, пише The Guardian.

В следващите години Ед Дуайт е бил предприемач, а по-късно се е насочил и към скулптурата, с идеята да отдаде почит на бележити чернокожи. Така той създава мащабни паметници на значими чернокожи личности, сред които на общественика Мартин Лутър Кинг-младши, писателя Фредерик Дъглас и активистката Хариет Тъбман. Ед Дуайт е скулптор на повече от 130 произведения, които са намерили мястото си в музеи и обществени пространства в САЩ и Канада.

В документалния филм The Space Race от 2023 г. на National Geographic самият той признава, че първоначално не е имал никакво намерение да бъде астронавт. Това, което променя решението му обаче, е предизвикателството, в което и имал възможността да се впусне тогава. Сега, 60 години след като е бил пренебрегнат от НАСА, той все пак достига до "ръба на света".

Джон Макфол, парастронавт и историята на първия в света астронавт с увреждания

Забележителната история на първия в света парастронавт

Кой е Джон Макфол

"Мислех, че наистина нямам нужда от това в живота си, но сега знам, че съм имал нужда. Аз съм във възторг... Това беше променящо живота преживяване. Всеки трябва да го направи", са били думите на Ед Дуайт след приземяването му.