От популяризирането на боб прическата, до създаването на водоустойчивата спирала - огромна и трайна е следата, която Мери Куант остави в света на красотата и модата.

Петте модела чанти, които трябва да имаме това лято

Чантите, които всички ще носят това лято

Пет тенденции, на които да обърнем внимание

И това е безспорен факт, дори и да не се вземе предвид онова, което най-вече я превърна в истинска модна икона. А именно създаването на миниполата.

Британската дизайнерка, особено популярна през 60-те години на миналия век, записва завинаги името си в историята на модата, налагайки късите поли и рокли като абсолютен стандарт за младите хора. И макар да е призната за първата в света, която създава подобни модели, Мери неведнъж е казвала скромно, че не тя, а момичетата около нея са тези, които изобретяват мини модата. Или поне служат за вдъхновение на Мери.

"Аз просто правех удобни, младежки дрехи, в които човек да може свободно да се движи. А дължината беше според желанието на клиента", казва Мери. Все пак именно тя измисля определението "мини" за скъсената пола, а идеята ѝ идва от британската автомобилна марка.

Късите дължини, роклите с А-силует, яките в стил "Питър Пан", цветните чорапогащи и контрастните щампи за кратко време завладяват света. Превръщат се не само в синоним на супермоделите на епохата - Туиги и Джийн Шримптън, но и в цяло модно движение на 60-те.

Родена през 1934 г., на 19 години Мери завършва художествено образование в Goldsmiths College. Именно там среща бъдещия си съпруг, Александър Грийн, който по-късно става и неин бизнес партньор.

Въпреки известната съпротива от страна на родителите си, тя неотклонно следва амбицията си да се занимава с мода. След колежа работи като чирак при различни модисти, но не след дълго, през 1955 г., успява да отвори собствен бутик.

"Bazaar" е разположен на Кингс Роуд в Челси и в него Мери има възможност директно да излага собствените си смели дрехи. За кратко време моделите започват да привличат вниманието на медиите и на редица популярни личности. Самата Одри Хепбърн се превръща в редовен клиент на бутика, наред с музикантите от The Rolling Stones, пише Metro.

Миниполата на Мери Куант се появи на манекените през 1965 г. Неоспорим е приносът на дрехата за еманципацията и освобождаването на жената. Тя изниква в период, в който вече свободно се продава революционното противозачатъчно хапче, което спомогна на жените да поемат живота в собствените си ръце.

Удобните и функционални дрехи, които дизайнерката прави, и които са противовес на консервативната мода от 50-те, се превръщат в идеални за работещата, сексуално освободена, модерна млада жена. Както казва самата Мери: "Дрехите са изявление за това какъв човек иска да бъде."

Хелън Уилямс - първият тъмнокож модел, който разруши расовите бариери и промени модната индустрия

Кой е първият тъмнокож модел в света

Да преодолееш предразсъдъците и расовите ограничения

За съжаление, преди дни, на 13 април, Мери Куант напусна този свят. Но тя завинаги остава в модната индустрия като символ на смелост и креативност. Британският журналист и моден писател Ърнестин Картър правилно отбелязва: "На малцина късметлии е дадено да се родят в точното време, на точното място, с правилния талант. В света на модата са трима: Коко Шанел, Кристиан Диор и Мери Куант."