Всички сме чували за Наоми Кембъл и Иман - тъмнокожите супермодели от 90-те години, които успешно се реализират в модната индустрия и са водещи фигури на подиумите, на кориците на списания и рекламните клипове. И това е нещо съвсем обичайно.

Мара Мартин, Кейт Грант, Джилиан Меркадо - осем смели модела, които промениха модната индустрия

Моделите, които разбиха всички стереотипи

8 смели жени, които промениха модната индустрия

Много преди Наоми и Иман обаче, има един модел, който макар и никога да не добива тяхната популярност, успява да проправи пътя на на афро-американците към голямата мода. Това е Хелън Уилямс, благодарение на която в днешно време може да видим тъмнокожи модели навсякъде около нас.

Хелън е родена в Ню Джърси през 1937 г. и още от съвсем малка се увлича по модата. Започва да работи в малко фотографско студио в Ню Йорк и дори се появява на кориците на няколко списания. Нещо, което за 50-те години на миналия век е било огромно постижение - време, в което се е налагала конвенционалната красота, според която моделите трябва да имат задължително светъл тон на кожата.

Все пак предразсъдъците в Щатите са трудно преодолими и това кара Хелън през 1960 г. да се премести във Франция. Там тя постига огромен успех - работи с реномираните модни къщи Christian Dior и Jean Dessès и печели удивителните 7 500 долара годишно. Приемана е без никакви предразсъдъци и дори получава три предложения за брак от френските си фенове.

Въпреки това обаче Хелън не се колебае да се върне в Съединените щати, макар отново да се сблъсква с расовата стигма и често да е отхвърляна от модните агенции. Тя обаче е упорита и не приема отказ. Стига до пресата и разкрива за своя случай пред журналисти. От всичко това са заинтригувани Дороти Килгалън и Ърл Уилсън, които пишат статия, чрез която насочват вниманието на обществото към дискриминирането на чернокожите модели и изключването им от модната индустрия.

И това се оказва изключително успешен ход - изведнъж вратите започват да се отварят пред Хелън и тя получава така желаната работа. Наета е за редица проекти за компании като Budweiser, Loom Togs и Modess, а хонорарите, които започва да получава, са много високи за онези години. За кратко време тя става изключително разпознаваемо лице в Щатите.

Унищожаването на предразсъдъците и расовите бариери - това е огромната заслуга на Хелън. През 2004 г. на официална церемония, проведена в Fashion Institute of Technology в Ню Йорк, тя получава дори специална награда за личен принос в света на модата. Благодарение на нейните усилия и на това, че никога не се отказа, на цветнокожите жени е дадена възможност за равен старт в модната индустрия. Благодарение на наследството на Хелън се ражда цяло едно поколение тъмнокожи модели: Наоми Симс, Бевърли Джонсън, Иман, Наоми Кембъл и Журдан Дън.

Хайди Клум, Иман, Синди Крауфорд, Жизел Бюндхен, Славица Екълстоун - най-богатите модели

Кои са най-богатите модели в света

Изненадата се крие в челните няколко места

През 1970 г. Хелън Уилямс спира да работи като модел, но продължава да се развива в индустрията като стилист. През 1977 г. тя се омъжва за Норм Джаксън, с когото все още живеят в американския щат Ню Джърси, пише Yaza Africa.