Тематичните паркове на Disney са прочути с приказната обстановка и купищата забавления, които предлагат. Но според служителите тези атракциони въобще не са най-щастливите места на Земята - и те имат своята тъмна страна, която посетителите не виждат.

От Best Life се срещат с някои от хората, които остават скрити под роклите на принцеси и в извънгабаритните костюми на прочути анимационни герои, за да разкажат какво се случва зад кулисите на увеселителните паркове. Или поне на тези в Щатите, където са седем на брой.

Оказва се, че клиентите често разпръскват пепелта на покойните си близки в тях, особено в залите с духове. Служителите са потресени, а един от тях обяснява и колко безсмислен е целият този ритуал.

Първо, пепелта се изчиства с препарати, и второ, клиентите, които бъдат заловени да го правят, получават доживотна забрана да посещават въпросния атракцион.

Като преди това може да попаднат и в затвора на увеселителния парк. Който не е бутафорен, а истински, и Мики Маус, Гуфи и останалите симпатяги не стъпват там, дори и за да предложат чаша вода на виновниците.

А вероятността да се размине на "престъпниците" е минимална. Защото навсякъде е пълно с охрана, включително цивилна. Служителите по сигурността, които работят под прикритие, приличат на най-обикновени туристи, за да се слеят с тълпата. И виждат всичко.

Освен това непрекъснато поддържат радио връзка помежду си, като използват пароли, дори и за най-спешните случаи. Защото идеята е да не се плашат излишно посетителите.

"Имаме код Пух, Прасчо е на свобода", дава пример човек от кухнята на Disney. Оказва се, че някакво разплакано дете е използвало пясъчника за тоалетна и когато го хванали, избягало и трябвало да го намерят.

А да започнеш работа в Disney въобще не е лесно. Както и да се задържиш, впрочем.

Аниматорите често биват нападани от посетители, отделно могат да бъдат освободени от длъжност заради изключително дребни провинения. Един от тях бил уволнен, защото хапнал пуканка, която паднала случайно върху ризата му, докато зареждал съответната машина за този вид лакомства. Обвинили го, че краде от компанията.

Аниматорите трябва до последно да се държат и както би се очаквало от съответния герой и ролята му. Дори и това да застрашава живота им. Така например, онзи, който пресъздава Гуфи в басейна, в случай че стане инцидент или започне да се дави, трябва да остане с костюма във водата и да изчака спасителите да го извадят.

Disney, Пепеляшка, Рапунцел и още принцеси плюс любопитни детайли от предисторията им

Колко истински са принцесите на Disney

Коя е единствената "по действителен случай"

Спасителната операция, като изкуствено дишане, не може да се прави на място, пред очите на посетителите. Защото може да изплаши децата.