Роден през 1945 г. като най-голямото от седем деца в семейството на баща учител и майка пианистка, Дейвид Кърк ражда световния феномен, който днес познаваме като скок с бънджи, когато е на 34 години.

Филип Пети - французинът, който на 73 години все още ходи по въже

Французинът, който на 73 години все още ходи по въже

Прекосил е дори на височината между Кулите близнаци

На 1 април, но съвсем не на шега, след купонджийска вечер, носещ шапка цилиндър, той и приятелите му решават да скочат с бънджи от висящия мост Клифтън в Бристол. И въпреки че това е неговият най-впечатляващ подвиг, тогава за британеца той е само една необикновена каскада, направена в името на доброто забавление.

През 70-те години във Великобритания Дейвид Кърк и няколко негови приятели основават Dangerous Sports Club. Групата, базирана основно в Оксфорд и Лондон, се радва на голямо внимание през последвалото десетилетие със смелите си начинания, които често изпълняват докато носят цилиндри и наметало, и пият пенливо вино.

Всъщност идеята за бънджи скока е била вдъхновена от ритуал от остров Вануату, при който млади мъже скачат от високи кули и използват лиани, за да "омекотят" приземяването си.

През 1974 г. Кърк и приятелите му решават да опитат подобен подвиг, но като използват еластични въжета.

"Не го бяхме тествали или нещо подобно. Все пак се наричахме "Опасния спортен клуб" и след тестването му вече нямаше да бъде опасно. Въпреки това бях уверен. Няколко много умни момчета бяха с нас", разказва през 2019 г. пред Bristol Post вече покойният британец.

Именно той е първият, който скача. И се приземява пред погледа на полицаите, които са наблюдавали каскадата по молба на загрижени близки.

"Когато и другите момчета слязоха, си помислих: "Леле, никой не е мъртъв." Беше си доста непринудено безразсъдство. Американските писатели биха го нарекли безгрижието на младостта, и така си беше", споделя Кърк в друго свое интервю за ITV.

След скока полицаите арестуват групата, но след това дори им връщат полуизпитите бутилки вино, които са оставили на моста, и единствено ги глобяват, преди да ги пуснат.

Скоро след това Dangerous Sports Club прави нови бънджи скокове. Следват подвизи от моста Golden Gate в Сан Франциско, както и излъченият по телевизията скок от висящия мост Royal Gorge в Колорадо.

Без да им липсва смелост, Кърк и хората от разрастващия се клуб продължат с опасните каскади на различни места по целия свят. Опитът на британеца да "прелети" с кола, докато Тауър Бридж е отворен, обаче е прекратен.

Сред другите му постижения заедно с приятелите му от Dangerous Sports Club са издигането им с делтапланер в облак на 1524 м. над планината Килиманджаро. Освен това те твърдят, че са първите хора, които някога са летели от планината Олимп с делтапланер.

"Беше невероятно. Стояхме на върха на дома на боговете и докато летях надолу, се запитах: "Това по-добро ли е от секс?", споделя Кърк.

Докато клуба достига връх в популярността си през 80-те години на миналия век, британецът и приятелите му продължават да разширяват границите си. През 1986 г. той получава спонсориране, за да "прелети" през Ламанша, вързан с балони с хелий. Този негов дързък подвиг обаче води до разследване за това, че е пилотирал без лиценз.

През целия си живот Дейвид Кърк не губи смелостта си и желанието да се предизвиква. "Ние се интересуваме от нови неща. Правиш се на глупак, приятелката ти те напуска, губиш пари, но може да си развил нещата с половин инч. Това е призвание, колкото и да е странно, не толкова различно от това на католическия свещеник", споделя той.

"Каскадьорът" и рекордът на Гинес, който филмът е поставил с каскада

Филмът, който постави рекорд на Гинес с каскада

"Каскадьорът" ще бъде наистина специално преживяване

"Той искаше да прави неща, които отклоняват и разтеглят въображението. Той се осмеляваше и си плащаше цената. Това, на което винаги държеше, беше лоялността към приятелите му и непоколебимото желание изкуството и литературата да станат основни за приключенията и живота", издават близки на Дейвид Кърк пред The Independent.