Филип Пети е роден през 1949 г. в Немур, Франция и започва да се изявява като уличен жонгльор и мим още в тийнейджърските си години. Това, което го прави известен обаче, е страстта му към ходенето по въже.

Давид Добрик, Джеф Уитек и инцидентът с багер за YouTube видео, заради който се води дело за 10 милиона долара

Защо съдят ютюбър за 10 милиона долара

“Не опитвайте това у дома”

От дете той е бунтар, обича да се катери навсякъде, където може, в началото предимно по дървета. "И тогава един прекрасен ден, съвсем естествено, разпънах въже между две дървета", разказва той.

Кариерата му започва в началото на 70-те години на миналия век с представления на въже, които изнася по паркове и улици. С уменията и показността си Филип бързо печели популярност.

В международна сензация го превръща разходката му между Кулите близнаци в Ню Йорк на 7 август 1974 г. Той и екипът му успяват да се промъкнат в комплекса на Световния търговски център и разпъват въже между двете кули, високи близо 430 метра. Французинът минава по дължината на въжето цели осем пъти, като дори на моменти спира, за да поздрави събралата се тълпа наблюдатели долу. Това, което прави каскадата още по-забележителна, е, че е изпълнена без каквото и да е обезопасяване.

Колкото и впечатляващо да е това изпълнение на Филип Пети, то обаче се оказва незаконно. И въпреки че след него е арестуван, впечатлява хора по цял свят и го прави знаменитост буквално за една нощ. Обвиненията срещу французина в крайна сметка са свалени, след като той обещава да изнесе безплатно въздушно шоу за деца в Сентръл парк.

Историята за прекосяването между Кулите близнаци по въже е разказана дори във филми. Единият е игралният "The Walk: Живот на ръба" с участието на Джоузеф Гордън-Левит, а другия - документалният Man on Wire, спечелил Оскар.

Сега Филип Пети е на 73 години и има вече над половин век опит в ходенето по въже. И до днес той продължава да изпълнява опасните си каскади. През месец март дори се разхожда по въже на височина от 50 метра в National Building Museum във Вашингтон. И предвид че отново не бе обезопасен и животът му бе застрашен, публиката го наблюдава със затаен дъх.

За изпълнението си французинът започва да се подготвя години по-рано, с дебел тефтер, пълен със стотици подробни скици и изчисления.

Ник Валенда - акробатът, който ходи по въже над активен вулкан

Да се разхождаш над активен вулкан

Акробатът Ник Валенда - на 550 метра над езеротo от лава

"Две представления никога не са еднакви... всеки път е приключение, в което уча, в което откривам", споделя Филип Пети. И допълва, че никога няма да се пенсионира и дори има още идеи за каскади. Естествено, не ги издава. Вместо това ги съхранява в кутия в дома си в щата Ню Йорк, където живее вече от десетилетия, пише Euronews Culture.