Южнокорейската култура става все по-интересна на света в последните години. А с един поглед към митологията на страната откриваме митичните същества докаеби, които притежават свръхчовешки сили и често се определят и като зли духове.

Джон Сингър Сарджънт - художникът, в чийто портрети модата е на първо място

Модата в картини - от пищни рокли и скандални деколтета до пеньоари и турски чехли

Необикновеното творчество на Джон Сингър Сарджънт

Именно това определение получава и Даин Юн - художничка от Южна Корея, която става популярна по целия свят благодарение на социалните мрежи. В профилите си, в които има стотици хиляди последователи, тя споделя нестандартните си произведения на изкуството, които най-често създава върху собствените си лице и тяло.

Снимка 645134

Източник: GettyImages

30-годишната Юн започва да трупа популярност още през 2016 г. Но не крие, че става наистина известна в родината си тогава, когато американските медии й обръщат внимание. Защото в Южна Корея се считаш за успял едва когато те забележат извън страната.

А художничката си партнира със звезди като Холзи, участва в шоуто на Елън ДеДженеръс, както и в редица рекламни кампании на известни марки. Творбите й се появяват на страниците на списания като Vogue.

Дали ще си нарисува още три чифта на очи на лицето или пък ще нарисува лицето си върху ноктите на ръцете си и ще им добави от собствената си коса, за да бъде по-реалистично, художничката определено успява да привлече вниманието с нестандартните си идеи, които за мнозина са и доста плашещи и налудничави. 

Тя създава и оптични илюзии и заявява категорично, че всичко, което виждаме и често ни е трудно да проумеем, е резултат само на дълги часове рисуване пред огледалото - често дори 12 и повече. Именно затова отказва да ползва други хора като модели - просто не иска да отнема толкова много от времето им за своите сложни творби.

Юн не използва никаква допълнителна обработка, за да подсили ефекта от творенията си, които и така са достатъчно впечатляващи.

Едни от любимите рисунки на художничката са автопортретите, с които изобразява различните си моментни емоционални състояния. Очевидно тя има доста комплексна душевност, а визуализирането й по този начин може да е неприемливо и стряскащо за някои, но за нея се оказва едно освобождаващо изживяване.

След като се мести да живее в САЩ, Даин Юн признава, че още повече разчита на образите, а не на думите, за да изразява своите емоции и чувства. В случая причина е и езиковата бариера, която се опитва да превъзмогне, използвайки повече емотикони, а не думи, в онлайн комуникацията си. Именно затова и тези емотикони присъства с някои нейни творби, предава CNN.

Ролята й на чужденец в един изцяло нов свят дава нова посока на творчеството на Даин Юн. Тя признава, че след като се мести в Ню Йорк се чувства като по-стабилна и силна личност. А нейната най-голяма опора продължава да бъде изкуството.

Луис Уейн - художникът, който промени начина, по който възприемаме котките

Художникът, който промени начина, по който възприемаме котките

Трагичната история на Луис Уейн

Именно то е нейното спасение от самата себе си и винаги, когато усети нужда, прибягва до него. А с един бърз поглед в профила й установяваме, че тази нужда очевидно се проявява все по-рядко. Надяваме се обаче да продължи да намира вдъхновение за нестандартното си изкуство.