Луис Уейн е не просто илюстратор, творил в началото на XX век, а феномен, който променя начина, по който тогава хората възприемат котките. Животът му обаче за съжаление е белязан от трагедия. Съпругата му, която е вдъхновила рисунките му на котки, почива едва дни след публикуването на първата от тях. Уейн се оказва неспособен да се справи с успеха си като художник и влошеното му психическо състояние го довежда до бедност.

Да нарисуваш портрет на Пикасо с трактор

Да нарисуваш портрет на Пикасо с трактор

Един италиански художник отдава почит по нестандартен начин

Илюстраторът е роден в Лондон на 5 август 1860 г. и работи като преподавател в Училището по изкуства в Западен Лондон, където самият той е бил ученик. Чак по-късно става художник на свободна практика за списания и вестници. Талантът му наистина не остава незабелязан и неоценен от съвременниците му, но това, което всъщност го прави известен, е семейната трагедия, която преживява.

На 23-годишна възраст Луис Уейн се жени за гувернантката на сестрите си Емили Ричардсън. Скоро след щастливото им събитие обаче тя е диагностицирана с рак на гърдата, който отнема живота ѝ. В последните години от живота си двамата са имали домашен любимец - котка на име Питър. И за да развлича съпругата си, художникът ѝ рисува карикатури на котката. Тогава те не са предназначени за публикуване.

След като ги виждат, редакторите на Illustrated London News, където Луис Уейн работи на свободна практика, предлагат да отпечатат няколко. И така едва няколко дни преди Емили Ричардсън да почине, във вестника се появява рисунка, изобразяваща цели 150 котки, чието създаване е отнело "само" 11 дни.

Творенията на художника се превръщат в сензация за една нощ. Онова, което кара хората да заобичат илюстрациите му, е това, че те не са просто обикновени илюстрации на котки, а на котки, които правят човешки неща - като да играят крикет, да разкопават пътища или да карат колело.

Илюстрациите си Луис Уейн създава, докато седи на обществени места и крадешком скицира хората около себе си, но като антропоморфизирани котки. Много често рисунките му осмиват начина, по който хората се държат. Сред известните му карикатури има и политически сатирични карикатури и на една от тях дори Уинстън Чърчил е изобразен като котка.

Творенията на илюстратора се появяват дори и на пощенски картички, което допринася за славата му. След известно време той става известен като "човекът, който рисува котки". Рисунките обаче действително оказват въздействие върху начина, по който хората тогава възприемат котките.

Въпреки успеха си Луис Уейн не се справя добре с парите. Известен факт е, че така и не налага авторските си права. За жалост се оказва доста беден и се озовава в болница Спрингфийлд. Психичното състояние на художника, който и без това винаги е бил смятан за ексцентричен, се влошава с напредването на възрастта. Става и по-агресивен към сестрите си, с които живее.

През юни 1924 г., на 63-годишна възраст, той е признат за луд и отведен в отделението за бедни на болницата в Тутинг, Южен Лондон. Там един журналист разбира за него и така е започната кампания за намирането на по-добра грижа. Тогавашният премиер Рамзи Макдоналд подкрепя инициативата и за да признае заслугите на илюстратора към изкуството, урежда сестрите му да получат малка пенсия.

Не след дълго са събрани пари, за да бъде преместен Луис Уейн в болница Бетлем. Там персоналът установява, че той всъщност е тих и спокоен пациент и лечението му се концентрира върху това да се чувства добре в средата си.

Когато една Коледа служителите на болницата го питат дали иска да помогне за украсата на сградата, Уейн се включва като използва огледалата там като платно. Така по стените на болницата се появяват котки, участващи в различни коледни дейности. Тези творения сега са част от негова изложба в Museum of the Mind в Бетлем, който е на мястото на психиатричната болница.

Луис Уейн напуска болницата в Бетлем през 1930 г., когато тя се мести в югоизточен Лондон, и е преместен в болница Непсбъри, близо до Сейнт Олбанс, където продължава да рисува до смъртта си през юли 1939 г., пише BBC.

Banksy, Guess и защо графити художникът е бесен на модния бранд

Когато Banksy "изпраща" крадци в Guess

С какво модният бранд успя да ядоса графити художника

С историята на художника Луис Уейн можем да се запознаем и като гледаме филма "Наелектризиращият живот на Луис Уейн" от 2021 г. с участието на Бенедикт Къмбърбач и Клеър Фой.