За трета поредна година трите компании, които създават най-много пластмасов боклук на планетата, са едни и същи. Това разкри независимата екологична инициатива Break Free From Plastic след годишното си проучване.

Снимка 428626

Източник: iStock

Това са The Coca-Cola Company, PepsiCo и Nestlé. Опаковки от техни продукти събраха 15 хиляди доброволци в 55 страни. Coca-Cola са далеч напред пред "конкурентите" си, като боклуците от техни продукти са двойно повече от тези на PepsiCo и Nestlé.

В топ 5 на непрестижната класация са Unilever и Mondelēz International, които са на тези позиции за втора година. Сред останалите брандове, за които екологията явно е част само от рекламните послания, са Dove, Magnum, Cadbury и Oreo.

"Най-замърсяващите корпорации в света твърдят, че искат да ограничат замърсяването с пластмаса, но в същото време продължават да произвеждат пластмасови опаковки за еднократна употреба", казва Ема Пристланд от Break Free From Plastic.

Снимка 503167

Източник: iStock

В докладът на Break Free From Plastic се казва още, че едва 9% от пластмасата в света се рециклира, а компаниите продължават да говорят, че точно рециклирането ще намали замърсяването.

"Единственият начин да се реши кризата с пластмасовия боклук е да не се произвежда толкова пластмаса", се казва в документа, цитиран от Dezeen.