Осем е цифра, наситена с доста символизъм. Безкрайността, в която най-често я припознаваме, има специално значение и за един от най-мащабните фестивали у нас - Cinelibri. Осем съвпада и с броя издания, които отбелязва той през октомври и идеално съвпада с цялостната му концепция.

CineLibri 2020, “Възпитание на чувствата” и пет акцента от фестивала

Литературата и тази година отива на кино

Шесто издание на фестивала CineLibri

Идеята за времето и непреходните послания на киното и литературата вдъхновяват мотото на Cinelibi 2022, което е посветено на "Преоткритото време". Тазгодишното издание на кино-литературния фестивал цели и да ни напомни нещо ценно. И то е, че красотата и съвършенството на една художествена творба или на едно интелектуално постижение не могат да загубят ценността си с времето.

Това послание струи от всяко едно събитие, всеки филм, които сглобяват богата програма на Cinelibi тази година. От 8 октомври (събота) до 30 октомври (неделя) зрители от седем града в България ще могат да изгледат 60 филма, създадени по книги. Заглавията са все нови, снимани през изминалата година и ще обиколят киносалоните в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора.

И понеже каталогът от филми е наистина доста наситен (от което единствено може да бъдем доволни, разбира се), нека обърнем внимание най-напред на 11 заглавия от него.

"φ1.618", по романа "Пумпал" от Владислав Тодоров

Историята на "φ1.618" разказва за нова нация от вечни, биологически съвършени хора - био-титаните, които се готвят да напуснат Земята завинаги, подготвяйки за мисията кораба Пумпал.

В тази утопична реалност главните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да преборят предизвестената развръзка и да обърнат историята. Ще преминат през различни приключения в постоянна надпревара с времето и във вечната битка между любовта и злото, човешкото и безскрупулността.

Двете водещи роли са поверени на актьора Деян Донков, който ще играе завръщащия се към човешки образ Криптон, и на младата актриса Мартина Апостолова, която ще се превъплъти в неговия водач към истината - мъдрата и смела Гаргара.

"Синът", по едноименната пиеса на Флориан Зелер

Няколко години след развода на родителите си 17-годишният Никълъс чувства, че не може да остане повече при майка си Кейт. Той се мести при баща си Питър и новата му партньорка Бет.

Докато жонглира с работата, с грижите за Бет и тяхното бебе, Питър получава мечтаното бизнес предложение. В същото време се опитва да се грижи за Никълъс така, както собственият му баща не се е грижил за него. Но позовавайки се на миналото, за да поправи грешките, той губи представа как да задържи Никълъс в настоящето.

"Супергерои", по едноименния роман на Паоло Дженовезе

Паоло Дженовезе разказва една красива и донякъде трагикомична любовна история посредством артистична дисекция на двойката. Анна е карикатурист - импулсивна по природа, с неконформистки дух, а Марко е преподавател по физика, който е убеден, че за всеки проблем си има формула. Обвързани без ясна причина, на моменти двамата приличат на супергерои... Изглежда, любовните двойки трябва да притежават суперсили, за да съхранят чувствата си цял живот.

"Мълчаливото момиче", по разказa "Foster" на Клер Кийган

Ирландската провинция през 1981 г. Деветгодишната Кейт е срамежливо и затворено момиче, което получава оскъдно внимание от дисфункционалното си, патриархално семейство.

Изпратена да прекара лятото с леля си Айблин и съпруга ѝ Шон, тя постепенно излиза от черупката си и разцъфтява под грижите им, особено след като първоначалното отчуждение на Шон се разсейва. А в тази приветлива среда, където взаимната привързаност расте, Кейт се натъква на една грижливо пазена тайна.

"Мълчаливото момиче" е тазгодишното предложение на Ирландия за Оскар.

"Завръщането на Казанова", по едноименната новела на Артур Щницлер

Лео Бернарди е застаряващ режисьор, който не може да се примири с неизбежния залез на кариерата си. Току-що е завършил снимките на последния си филм и го е налегнала депресия. Филмът е вдъхновен от историята на Казанова, пресъздадена от австрийския писател Артур Шницлер.

Казанова на Шницлер е остарял и славните му дни са отминали: той е изгубил очарованието и привлекателността си за жените, разорен е и няма желание повече да кръстосва Европа. След дълго отсъствие иска просто да се върне в родната си Венеция.

Пътувайки натам, той среща момиче на име Марколина. Тя разбужда отново желанието му, изгубено с годините. В опита си да я съблазни Казанова достига до трагично прозрение...

"Синдикалистката", по едноименния роман на Каролин Мишел-Агире

В основата на филма стои разследване в областта на ядрената енергия и политиката. Морийн Кеърни е синдикалист на мултинационалната ядрена централа Арева.

От години Морийн защитава интересите на компанията, поддържайки отношения с министри и други влиятелни личности. Когато научава за сключване на свръхсекретна сделка, която е напът да предизвика трус в ядрената индустрия, тя влиза в ролята на разобличител.

Сама срещу света, Морийн се бори със зъби и нокти, за да осветли скандала и да защити повече от 50 000 работни места. Животът ѝ се обръща с главата надолу, когато е брутално нападната в собствения си дом.

"Януари", по мотиви от едноименната пиеса на Йордан Радичков

Двама мъже и една гарга, хванати в снежна буря насред нищото, се опитват да разгадаят мистерия, която бавно ги поглъща.

Най-близкият град се намира от другата страна на гората. Човек трябва да прекоси гората, за да стигне до града, но това е лудост през зимата: пътят е снежен, може да се изгубиш и да замръзнеш, вълците са гладни и воят им се чува през цялата нощ.

Въпреки това Петър Моторов е впрегнал великолепната си шейна и се е отправил към града. Никой не го е видял да тръгва, но падащият сняг все още не е заличил напълно дълбоките следи от шейната.

Kогато шейната се връща, Петър Моторов не е в нея. Има само шуба, пушка, замръзнал труп на голям вълк и... огромна мистерия.

"Сляпа върба, спяща жена", по едноименния сборник с разкази на Харуки Мураками

Гигантска говореща жаба, изгубена котка и едно цунами помагат на банков служител, съпругата му и счетоводител шизофреник да спасят Токио от земетресение и да осмислят живота си. Филмът е реверанс към милионите фенове на Харуки Мураками по цял свят, но и към публиката, която цени причудливи истории в стил магически реализъм.

Историите тук са съставени от спомени, сънища и фантазии под формата на зли дървета, огромен червей, тайно желание, неизвестна парола, мистериозна празна кутия и безкрайни мрачни коридори. Главните герои се опитват да се свържат отново с това, което са в действителност.

"Нотр Дам Гори", по действителното събитие

Зрелищен разказ за пожара в катедралата Нотр Дам в Париж през април 2019 г. Жан-Жак Ано разчита на най-новите технологии - Imax и Atmos, за да илюстрира страховитото събитие по един изключително въздействащ начин.

"Нотр Дам гори" възпроизвежда детайлно чудовищния пожар, най-големия в историята на катедралата досега, проследявайки героичните действия на мъже и жени пожарникари, които залагат живота си на карта по време на една всяваща ужас и страхопочитание спасителна акция.

Резултатът е върхово кинематографично постижение, запечатало 24 часа от живота на Париж, в които съответните институции са изправени пред огромно предизвикателство поради закъснение при подаването на сигнала за тревога. В края на тази опасна битка опитът и смелостта побеждават.

"Шекспир като улично куче" 

Какво се случва с едно момче, което има два големи таланта? Единият е театърът, а другият - уличният бой. Пред него стои дилемата с кой от тях да спаси живота на най-близкия си човек. Има само два варианта - да се боксира в незаконни мачове за пари или да спечели телевизионно риалити шоу, където рецитира Шекспир.

"Слепота", по едноименния роман на Жозе Сарамаго 

Безименен град е обхванат от необяснима епидемия - така наречената "бяла слепота". Първите засегнати са затворени от правителството под карантина в изоставена психиатрия.

Там престъпниците и физически по-силните индивиди тормозят по-слабите, крадат мизерните им хранителни дажби, извършват потресаващи неща. Очевидец на кошмара е единствената зряща жена - съпругата на слепия доктор. Тя организира малка група за бягство, но навън е пустош и отвсякъде дебнат опасности...

Мария Касимова-Моасе, Васил Попов, Рей Бредбъри, Харуки Мураками - 3 + 3 книги за уикенда

3 + 3 книги за уикенда

За уютни есенни следобеди

Cinelibri се провежда от 8 до 30 октомври 2022 г. Пълната програма на фестивала има на официалната уеб страница, както и във Facebook.