Есента ни е любим сезон. И макар дните да стават все по-къси, студени и дъждовни, има толкова много причини, поради които смятаме, че това е най-уютното и прекрасно от време от годината. Една от тях е интензивният културен живот, в който всеки ще открие нещо и за себе си.

Заедно с всички премиери на малки и големи сцени, вчера, 18 октомври, започна и шестото издание на Международния кино-литературен фестивал CineLibri, който показва как въздействащи литературни сюжети са получили втори (а защо не и трети) живот на екран.

"Както казва Флобер в бележитото си произведение "Възпитание на чувствата" - "Изкуството е стремеж към безполезното". В годината, която несъмнено промени целия свят, CineLibri отново търси да обедини изкуствата и да се обърне към символичното спасяване на духа, тъй необходимо във времена на блуждаеща на повърхността духовност", казва Жаклин Веганщайн, инициатор и организатор на фестивала.

От всички заглавия на шестия фестивал ние избираме пет, които със сигурност няма и да пропуснем да видим. Хубавото на Cinelibri е, че не се ограничава само в София, а се провежда паралелно и в Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово, Стара Загора и Благоевград.

Още по-хубавото е, че заради настоящата ситуация с COVID-19, немалка част от програмата на фестивала ще се излъчва и онлайн чрез платформата Neterra TV+

"Пилат" (Унгария, 2019 г.), по романа на Магда Сабо

Майката обича дъщеря си, дъщерята обича майка си, но това не отменя драмата на недоразуменията помежду им. Защото всеки човек носи в себе си два ангела - единият е бял, другият е черен.

"Бащата" (Великобритания, 2020 г.), по пиесата на Флориан Зелер

Мъж на достолепна възраст отказва всякаква помощ от страна на дъщеря си. На пръв поглед, познат сюжет, но пък разказан по невероятен начин...

Жива легенда на световното кино, Антъни Хопкинс създава поредната запомняща се роля в тази затрогваща история, която ни подтиква да се взрем в крехкостта на съществуването, в горчиво-смешната игра, наречена човешки живот.

"Щастието на някои" (Франция, 2020 г.), режисьор Даниел Коен

Съпругът мачо, шумното гадже, всеки типаж е намерил своето място в групата. Неустоима френска комедия, в която блестят Венсан Касел и Беренис Бежо. И която търси отговор на въпроса: как е възможно щастието на приятелите ни да се превърне в нещастие за нас?

"Зеровил" (САЩ, 2019 г.), по романа на Стив Ериксън

Действието се развива в Холивуд в края на 60-те години. Младият Викар (Джеймс Франко) жадува да стане режисьор и се възхищава на Шарън Тейт, но много скоро вниманието му се насочва към изкусителната Соледад (Меган Фокс). Именно Соледад ще стане героиня в първия филм на Викар.

"Ето ги младите мъже" (Ирландия, САЩ, 2020 г.), по романа на Роб Дойл

Дъблинските тийнейджъри Матю, нихилистичният Рез и обезумелият Киърни напускат училище, но се оказват приклещени в суров социален вакуум, където алкохолът и наркотиците не вещаят нищо добро.

Cinelibri се провежда от 18 октомври до 8 ноември 2020 г. Пълната програма на фестивала и полезна информация около заглавията има на официалната уеб страница на събитието, както и във Facebook.