Вече от няколко месеца Бритни Грайнър е в затвор в Русия заради притежанието на пълнители за вейп, в които властите твърдят, че е имало масло от хашиш.

Бритни Грайнър, WNBA, задържането на баскетболистката в Русия и каква ще е съдбата й

Как една баскетболна звезда изчезна и никой не забеляза това

Какво се случва с Бритни Грайнър

Ситуацията около баскетболистката се следи зорко не само от правителството на САЩ, но и от обществеността, защото реално тя може да получи присъда до 10 години затвор.

Говореше се, че администрацията на Джо Байдън подготвя размяна на затворници, с която да върне Грайнър у дома, но за момента това така и не се е случило. Което пък накара баскетболистката за първи път да каже нещо.

В писмо до Байдън тя заявява, че докато стои сама с мислите си и без закрилата нито на съпругата си, нито на семейството си се опасява, че може да остане затворник в Русия завинаги. Бритни Грайнър пише още, че на 4 юли, когато в САЩ честват деня на независимостта си, тя почита и своя баща, който е ветеран от войната във Виетнам.

Според ESPN, писмото е написано на ръка, но не е ясно как то е достигнало до американския президент. Бритни Грайнър се обръща директно към Джо Байдън. Тя пише, че е наясно, че той има още много други важни ангажименти и въпроси за решаване, но го моли за помощ.

В писмото си 31-годишната баскетболистката дори твърди, че за първи път е гласувала през 2020 г. и го е направила именно за Байдън, защото е повярвала в него. Делото на Бритни Грайнър вече е започнало, като се очаква да завърши, когато всички изслушвания приключат.

Бритни Грайнър, WNBA и размяната на затворници, която се обмисля в САЩ

Размяна на затворници - баскетболиска за търговец на оръжия

Администрацията на Джо Байдън иска да върне Бритни Грайнър у дома

Но пред The New York Times адвокатът ѝ потвърждава, че ако бъде призната за виновна, я грози присъда от 10 години затвор, пише People.