На 17 февруари на летище Шереметиево в Москва е задържана една от най-големите звезди на женския баскетбол в света, американката Бритни Грайнър. Повече от месец по-късно властите на САЩ не могат да установят контакт с нея, защото руските не позволяват.

Защо случаят на Бритни Грайнър не е сред водещите заглавия на световните медии?

Това е въпрос, който ни се струва съвсем логичен. А отговорът му не е от най-приятните. "Ако ставаше дума за играч от мъжката Национална баскетболна лига, историята щеше да е по кориците не само на спортните издания, но и на почти всички медии в света", коментира спортната журналистка Тамрин Спруил пред ВВС.

Тя е от малкото хора, които повдига въпроса за неравенството какво в заплащането, така и в цялостното отношение към жените-атлети в сравнение с мъжете. 31-годишната Бритни Грайнър е играч на Финикс Мъркюри е се приема за най-добрата баскетболистка в света не само заради впечатляващия си ръст от 206 см. Носител е на два олимпийски златни медала.

Снимка 567318

Източник: GettyImages

Въпреки всичко това, Грайнър е принудена да работи на две места. Когато сезонът в САЩ приключи, тя заминава за Русия, където от 2014 г. насам се състезава за отбора на Екатеринбург. Подобна е съдбата на почти половината състезателки от WNBA - женската баскетболна асоциация в САЩ.

Това е начинът им да припечелят допълнително, защото в Русия те получават около пет пъти повече, отколкото от американските си отбори. "Ако тя беше Стив Къри или ЛеБрон Джеймс, въобще нямаше да бъде в Русия, защото щеше да изкарва достатъчно пари в САЩ", коментира Спруил. Играчите от NBA изкарват около 200 (словом двеста!) пъти повече, отколкото състезателките в WNBA.

Меган Рапино, Световното първенство по футбол за жени, американският отбор и равното заплащане

Жените, които показват среден пръст на Белия дом

Каузата, за която научихме на финала на Световното по футбол за жени

В момента обаче това няма особено значение за Грайнър, защото тя продължава да е задържана в Русия заради това, че в багажа й са намерени пълнители за вейп устройство, които съдържат масло от марихуана.

Американски представители все още не са успели да видят Британи Грайнър, защото руските власти неколкократно отказват да позволят среща с нея. Преди ден руската информационна агенция Тас съобщи, срокът за задържането й е удължен до 19 май.

Снимка 567316

Източник: GettyImages

Според някои анализатори самото й задържане е провокирано от изострените отношения на Русия със запада и, в частност, със САЩ, след началото на войната в Украйна. Появиха се и догадки, че Грайнър може да бъде използвана като разменна монета от Русия в преговорите за войната.