В средата на месец март стана ясно, че Бритни Грайнър - една от звездите на WNBA (женската версия на NBA), е била задържана от властите в Русия.

Бритни Грайнър, WNBA, задържането на баскетболистката в Русия и каква ще е съдбата й

Как една баскетболна звезда изчезна и никой не забеляза това

Какво се случва с Бритни Грайнър

На Грайнър не ѝ е било позволено да напусне пределите на страната, където се състезава допълнително, защото в багажа ѝ са били намерени пълнители за вейп, в които се твърди, че има масло от хашиш.

31-годишната баскетболистка бе задържана още през февруари, а според Insider за повдигнатите ѝ обвинения може да получи максимална присъда от 10 години затвор. Но от Америка са решили да не я изоставят, а да направят всичко възможно, за да я върнат у дома.

Запознат със ситуацията източник е казал пред Tass, че правителството готви размяна на затворници с Русия. В замяна на Грайнър американските власти ще освободят Виктор Боут, който се занимава с търговия на оръжия.

По-известен е в средите си като Търговеца на смъртта, Боут е бил задържан още през 2008 г. в Тайланд. През 2012 г. обаче е бил екстрадиран в САЩ, където е получил присъда от 25 години затвор. Обвиненията срещу него са били, че е снабдявал с оръжие бунтовници в Колумбия, използвани срещу американски граждани и официални лица.

От доста време Русия се опитва да освободи Боут, наричайки обвиненията срещу него политически мотивирани. Към момента не е сигурно дали подобна размяна ще се осъществи, но се твърди, че администрацията на Джо Байдън обмисля сериозно този вариант.