Редно ли е или не хора на изкуството да коментират политическия живот в света? За нас отговорът отдавна е положителен и има много примери за това как музиканти, актьори, художници и артисти от всякакъв вид са оказвали влияние върху обществото с мненията си.

“Hey, Hey, Rise Up”, Pink Floyd и песента, вдъхновена от украински музикант, която събра групата 30 години по-късно

Легендарното завръщане на Pink Floyd

Какво вдъхнови групата за нова песен 30 години по-късно

Реакциите на въпросното общество обаче не винаги са еднозначни. Като в случая с британската рок група Placebo и концертите им в Италия. Миналата седмица изказвания от сцената на певеца и китарист Брайън Молко станаха причина за яростни реакции.

По време на изпълнението си на фестивала Sonic Park край Торино Молко нарече министър-председателката на Италия Джорджа Мелони "фашистка" и "расистка". Мелони е от крайно дясната партия "Братя италианци" и спечели изборите през октомври 2022 г. с послания срещу имигрантите и идеята за намаляване правата на ЛГБТ общността.

Мелони (в центъра)

Източник: EPA/БГНЕС

Мелони (в центъра)

Изказванията на Молко не се приеха еднозначно. Докато някои от феновете на Placebo в Италия му благодариха за посланието, други твърдо застанаха зад премиерката си и го призоваха да не се бърка във вътрешната политика на страната.

Прокуратурата на Торино вече е започнала разследване срещу Брайън Молко. Италианските закони предвиждат глоба до 5 хил. евро за "публично очерняне на републиката".

На 1 август групата трябва да има концерт в Сасари, Сардиния и все още не е ясно дали той ще протече спокойно. Членът на общинския съвет на градчето Мариолино Андрия призова кмета да вземе мерки, за да се "избегне неприятно повторение на случилото се" край Торино, пишат Variety.