В навечерието на 175-годишнината от рождението на Христо Ботев, БНТ излъчи филма на Максим Генчев "Ботев". Той е създаден с партньорството на обществената телевизия, въпреки че започва като краудфъндинг кампания с подкрепата на община Калофер. В продукцията дори участва кмета на Калофер - Румен Стоянов.

Филмът проследява събитията от 1876 г., когато след 500 години робство, българите са изправени пред съдбоносния избор на свобода или смърт. Моментът, в който революционерът Христо Ботев повежда 200 мъже, за да помогне на въстаналите българи.

Режисьор на "Ботев" е Максим Генчев - човекът, който стои и зад историческия филм "Дякон Левски" от 2015 г. И както редица хора критикуваха "Дякон Левски" преди осем години, така не си спестиха нападките и сега.

2 часа и 23 минути - толкова е дълъг филмът "Ботев". Оказва се, че това е достатъчно време, за да успее да разедини нацията. Успява обаче да обедини критиците върху недоволството, което се сипе най-вече върху работата и егото на Максим Генчев.

Режисьорът, който неведнъж е печелил конкурси на БНТ, реагира съвсем спокойно на вълната от критики във Facebook така: "Благодаря на 1 000 000 зрители на "Ботев" по БНТ. Нека всеки докоснат да предава на децата си искрата родолюбие."

Нападките към Максим Генчев и "Ботев" обаче продължават с пълна сила във всички социални мрежи. Ние решихме да подходим с хумор към ситуацията, като подбрахме някои от най-забавните мемета, на които попаднахме в Instagram и Facebook.

"След впечатляващия успех на хитовия филм "Ботев", режисьорът е бил поканен да заснеме патриотична версия на "Аватар"", гласи един от забавните колажи.

Други пък се подиграват с конкретна сцена от филма и ококорените очи на главния актьор Деян Жеков, който има нелеката задача да се превъплъти в образа на Христо Ботев.

Патриотизмът и "талантът" на Максим Генчев дори е пренесен в някои филмови класики, като "Кръстникът".

И, разбира се, "Индиана Джоунс", в който Харисън Форд влиза в ролята на Ботев.

Някои от хората, гледали "Ботев", изразиха отчаянието си в опитите да успеят да се насилят, за да проследят историята и да изгледат целия филм.

"Една вековна традиция, датираща още от времето на "Балкантурист", заслужава екранизация", написаха под меме от Facebook страницата на Fake News.

Виждаме една от най-запомнящите си сцени от "Титаник" с Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет (моментът малко преди той да умре, след като кораба потъва). Един от удавниците обаче е не кой да е, а Максим Генчев, докато на заден план се вие прословутото мъжко хоро.