Измина много време, откакто биткойнът беше създаден, така че е почти трудно да се прецени колко се е повишила стойността му през годините. Историята на Кристофър Кох обаче може да ни представи нещата в перспектива.

През 2009 г. Кристофер е зает с писането на магистърската си теза върху технологията за криптиране в своя университет в Норвегия. Докато проучва най-новите приложения в тази област, той се натъква на неизвестната виртуална валута, наречена биткойн.

Убеден, че иска да изпита от първа ръка какво представлява въпросната валута, той решава да похарчи около 26 долара, което му позволява да закупи повече от 5000 биткойна.

Едуард Сноудън, биткойн, криптовалутите и финансовият съвет на Сноудън във време на криза

Финансови съвети от Едуард Сноудън във време на криза

Затова са създадени криптовалутите

Какво прави Кристофър с инвестицията си? Нищо. Продължава с живота си и я забравя почти напълно. Когато обаче през 2013 г. мейнстрийм медиите започват да говорят за биткойн всеки ден, той изведнъж си спомня, че има такава виртуална валута. След цял ден, прекаран в търсене на правилната парола за неговия биткойн портфейл, Кристофър в крайна сметка успява да го отвори. Така разбира, че всъщност е станал милионер.

Снимка 595331

Източник: iStock

Бързо обменя една пета от инвестицията си, която тогава е оценена на 886 хиляди долара, като използва парите, за да си купи уютен апартамент в Осло, Норвегия. А останалото... е история. Възможно е Кристофър все още да има останалите 4000 биткойна, търпеливо чакайки подходящата възможност да продаде още една част от огромното си състояние, пишат от Digital Surge.