Добре известен факт е, че немалка част от професионалните спортисти изкарват милиони от договорите си. Ако не за сезон, то поне в рамките на няколко.

Садио Мане, престоят му в болница в Камерун и как е платил лечението на дете

Шампион и на терена, и извън него

Садио Мане с поредна благородна постъпка

Бисмак Бийомбо не е от най-популярните или пък блестящите играчи в NBA, но също може да нарече себе си милионер. 29-годишният баскетболист на Финикс Сънс обаче е разбрал какво да направи с част от парите.

И не, няма да говорим за поредният спортист, който си е купил имение, кола или яхта за милиони. Роденият в Демократична Република Конго Бийомбо е решил да дари заплатата си за сезона, за да построи с нея болница в родината си. Става дума 1.3 милион долара, пише CBS News.

Според него в страната има едва един лекар на всеки 10 000 души, което е неприемливо. Ето защо е решил да остави своята следа, построявайки болница, в която пациентите да бъдат лекувани в нормални условия. 

Бисмак Бийомбо е приел тази инициатива присърце след смъртта на баща си. През юли миналата година бащата на баскетболиста се е разболял от COVID-19, излекувал се е, но вирусът е отключил други здравословни проблеми.

Бийомбо е прекарал 45 дни с 61-годишния си баща, пренебрегвайки кариерата си, като дори го е транспортирал до Турция, но и там лекарите не са успели да спасят живота му. Ето защо се иска да построи болница, която да носи името на баща му - Франсоа, пише CNN.

Оказва се, че през годините Бисмак Бийомбо е подпомагал родината си с най-различни инициативи. В началото на пандемията например организацията на баскетболиста е дарила медицинско оборудване на Демократична Република Конго на стойност 1 милиона долара.

Във видео в YouTube конгоанецът казва, че със смъртта на баща му е отслабнала и до някаква степен любовта му към баскетбола. Защото Франсоа е значел много за Бисмак - приятел, бизнес партньор и ментор.