Когато се качим на борда на самолета, съдбата ни е изцяло с ръцете на пилотите и екипажа. Добре знаем, че шансът да загинем в самолетна катастрофа е в пъти по-малък, отколкото в автомобилна, но със сигурност на всеки от нас са му минавали някакви неприятни мисли по време на полет.

Детето, което преживя “Сам вкъщи 2”, като се озова на грешния полет на Spirit Airlines

Детето, което преживя “Сам вкъщи 2”, като се озова на грешен полет

Инцидент като от филм, но в реалния живот

Е, 153-та пътници на борда на самолета на Batik Air от Кендари до Джакарта на 25 януари не са и предполагали какво се е случвало и е можело да се случи, докато и двамата пилоти на борда са спали по едно и също време - в продължение на цели 28 минути.

Това е довело до "навигационни грешки" и самолетът се е отклонил от маршрута си. За щастие, всички 153 пътници на борда и целият кабинен екипаж са невредими, а по машината не са възникнали повреди. Самолетът се е приземил успешно след два часа и 35 минути полет.

Според информацията на индонезийското транспортно министерство, по време на предишния полет помощник пилотът е спал в продължение на 30 минути. След като самолетът е отлетял от Кендари, основният пилот е поискал разрешени за почивка и колегата му е поел управлението. Скоро след това обаче и той обаче е заспал.

12 минути след последната обявена смяна на пилотите от контролния център в Джакарта са направили опит да се свържат със самолета, но неуспешно. Мълчанието е продължило 28 минути, докато единият пилот се е събудил и е върнал машината в правилния курс. Първоначалното му обяснение е било, че са имали проблем с радио връзката, пише CNN.

Снимка 656815

Източник: iStock

Впоследствие обаче се е разбрало какво точно се е случило. А единият пилот е обяснил, че е бил недоспал, защото е помагал на съпругата си в грижите за новородените им близнаци.

Романтичната история на Саша Ебрахими и Даниел Гутиерес, които се влюбиха от пръв полет

Любов от пръв полет - една романтична история, започнала на хиляди метри в небето

История като от филм, но съвсем истинска

В момента тече разследване срещу двамата пилоти, а от авиокомпанията обявиха, че спазват всички правила за почивка и изисквания за сигурност на пътниците. Но със сигурност тази случка е удар по репутацията им.