Banksy е един от най-известните графити художници на нашето съвремие. Превърнал уличното си изкуство в начин на протест, той се подиграва на опитите то да бъде използвано с търговска цел. Не пропуска и възможност да провокира обществото, като показва ясната си позиция по много политически и социални въпроси както най-добре може - чрез изкуството си.

Този път Banksy успя да привлече вниманието към себе си, но не с творчество, а с едно изявление. Артистът сподели, че възнамерява да дари 10 млн. британски лири на бившия затвор в Рединг. Художникът иска да подпомогне превръщането му в център за съвременно изкуство.

Вестник The Sunday Times пише, че приходите ще бъдат от продажбата на шаблона, който Banksy използва за създаването на графити върху стената на затвора през март. Графитът, който се появи за една нощ върху фасадата на сградата, е вдъхновен от най-прочутия му обитател - поетът и драматург Оскар Уайлд.

Banksy, затворът в Рединг, Оскар Уайлд и какво иска да каже художникът с новото си творение

Банкси се разписа и в град Рединг

Този път с препратка към гениалния Оскар Уайлд

Banksy се впечатлява от стената на затвора, докато минава с автобус покрай сградата. "Не се случва често да видиш толкова висока стена точно в центъра на града, която чака да бъде нарисувана. Затова буквално се покатерих върху друг пътник, за да я разгледам отблизо", цитират от The Sunday Times художника.

Още преди да е наясно какво гледа всъщност, Banksy е твърдо решен да нарисува нещо на стената. И макар на този етап да не е наясно с историята на затвора и връзката му с Оскар Уайлд, Banksy става голям фен на мястото.

В този затвор Оскар Уайлд прекарва две мъчителни години между 1895 и 1897 г., където излежава присъдата си за "неприлично поведение", изразяващо се в сексуални контакти с представители на същия пол. Писателят напуска затвора през 1987 г. болен, разведен и беден, като директно заминава за Париж. Там умира само след три години.

Кристофър Уокън, The Outlaws и защо актьорът унищожи оригинално произведение на Banksy

Защо Кристофър Уокън унищожи графит на Banksy

Още не можем да повярваме

"Оскар Уайлд е небесният покровител на всички, които противопоставят две противоположни неща, за да получат нещо вълшебно. Идеята да превърна мястото, което го е унищожило, в светилище на изкуството е толкова добра, че съм длъжен да я осъществя", категоричен е графити художникът.