Banksy нападна Guess, твърдейки, че компанията е използвала неговите дизайни без разрешение. Художникът на графити публикува снимка на магазина на Regent Street в Лондон и предложи на крадците да го посетят.

Banksy и даранието му от 10 милиона британски лири на бившия затвор Рединг

Banksy и един затвор

Един страхотен жест

"Те използваха моите произведения на изкуството, без да питат, как може да е погрешно вие да направите същото с техните дрехи", написа той в профила си в Instagram.

Американската марка за дрехи рекламира нова колекция "с графити от Banksy". Според компанията, колекцията е създадена в сътрудничество с Brandalised, която лицензира дизайни на графити артисти. След като художникът публикува съобщението си, насърчаващо кражба, Guess затвориха магазина си на Regent Street в Лондон за обществеността, поставиха охрана отвън и покриха витрината. Персоналът в магазина отказва да говори с BBC.

Адвокатът по авторско право Лиз Уорд, основател на Virtuoso Legal, споделя, че Guess изглежда законно са получили произведенията на Banksy чрез трета страна, а именно Brandalised, които твърдят, че имат права да комерсиализират и използват произведенията на Banksy върху стоки.

"Не е известно дали Banksy е одобрил или дори е знаел за тази сделка. Ако е знаел за нея, тогава може би коментарите му са, за да създадат някакъв вид партизанска маркетингова кампания. Ако не е знаел за това, тогава той трябва да е доста раздразнен, особено след като такива масови компании и марки не са в съответствие с неговите възгледи срещу системата. В никакъв случай обаче не е правилно да се насърчават кражбите от магазини", разяснява адвокатката.

В общи линии Banksy трябва да съди Brandalised и/или Guess за нарушаване на работата му. Въпреки това, като се има предвид, че той иска да остане анонимен, може да се окаже невъзможно. Нарушаването на авторските права е "изключително сериозно и може да причини дългосрочни търговски щети", категоична е Лиз Уорд.

Banksy, войната в Украйна и графити рисунките, които се появиха в Бородянка

Артистът, който пребори Путин на джудо

Banksy - и в Украйна

Наскоро Banksy спечели обжалване в Службата на ЕС за интелектуална собственост, за да му бъде разрешено да запази търговската марка на едно от най-известните си изображения - маймуна, носеща рекламна дъска. Той също така разкри, че е посетил Украйна, за да създаде седем нови графити рисунки.