Природата е един необятен свят, пълен с големи изненади. И въпреки че учените не спират да изследват всичко в нея (или пък точно заради това), нямат край и откритията, които за пореден път ни изумяват. Защото надали сме си представяли, че едно растение може да има по-дълго и сложно ДНК от човешкия организъм.

177 тела в езерото Windover - мястото, запазило най-добре ДНК на древния човек

177 тела в езерото Windover - мястото, запазило най-добре ДНК на древния човек

Човешки останки, които датират от преди 7000 до 8000 години

Дезоксирибонуклеиновата киселина е дълга молекула, която съдържа цялата наша генетична информация. Тя има специфична триизмерна структура, наподобяваща двойна спирала. Мерната единица, с която се измерва информацията в нея, е гигабази. В човешкия геном те са едва 3.1, а при малка, на пръв поглед незабележима папрат, която расте само на отдалечен тихоокеански остров, част от Нова Каледония, е цели 160 двойки гигабази в една клетка.

Това е най-големият геном в организъм на планетата, открит досега. И в ядрата на всяка малка клетка в това растение от вида Tmesipteris oblanceolata има цели 50 пъти генетична информация, отколкото в тези в човешкия организъм. И ако се разгърне, ще достигне дължина от 106 метра. За сравнение - разгърнатото човешко ДНК е една 1.83 метра.

Учените от Royal Botanic Gardens Kew, които правят откритието, не крият изненадата си, защото са смятали, че няма да намерят в природата растение с по-дълъг геном от този на предишния първенец Paris japonica. Въпреки вярването им, че това е "биологичният лимит", малката папрат с височина едва 10 сантиметра успява да бие рекорда му със 7%, пише CBS News.

За учените това е поредното напомняне, че още много не знаем за царството на растенията, а и че не бива да се самопровъзгласяваме за най-висшите същества на планетата. На този етап са изследвани геномите на над 20 хиляди животни и растения, обитаващи планетата. 

Сред животните първенци са някои двойнодишащи риби и саламандри. И докато повечето растения могат да се похвалят с наистина забележително количество генетична информация, не липсва и видове, които са в другата крайност.

Еволюцията при хората, ДНК и новите гени, които са открити

Еволюцията при хората не е приключила

Интересно ново изследване по темата

За растенията голямото ДНК е по-скоро недостатък, защото изисква по-големи размери за адекватно съществуване - например по-големи пори на растенията, което пък забавя растежа. Освен това приспособяването към променящите се условия на околната среда също е по-трудно. Затова, макар и първенец Tmesipteris oblanceolata е по-скоро ощетен от природата вид.