Когато Емили Роули за първи път започва да си приготвя храна у дома, предпочита да купува замразени ястия и предварително нарязани съставки. Момичето е родено без ръце и страда от микрогастрия - рядко състояние, заради което има малък стомах, съпътствано от тежък рефлукс и сколиоза. Сега, вече на 23 години, тя е магистър в Университета Southern New Hampshire University и не се притеснява да готви, дори и по-сложни рецепти.

Каня Сесър - момичето, което показва, че не трябват крака, за да караш скейтборд

Каня Сесър - момичето, което показва, че не трябват крака, за да караш скейтборд

И дори успя да счупи световен рекорд

Емили разширява значително кулинарните си умения, когато през 2021 г. с родителите ѝ се местят от Калифорния във Флорида. Тогава се научава да реже лук, да бели картофи и дори да оформя малки тестени изделия - всичко това, като използва само краката си.

"Спомням си, че първото сложно ястие, което направих, беше някакъв вид паста. Не направих пастата от нулата, но направих домашен сос. Това отвори цял нов свят за мен - да готвя с пресни продукти", разказва тя пред People.

Оттогава Емили Роули, която е вегетарианка от гимназията, споделя кулинарните си вълнения и опит в социалните мрежи. Видеоклиповете ѝ стават толкова популярни, че тя вече може да се похвали с над 200 000 последователи в TikTok и 240 000 последователи в Instagram.

Сред любимите ѝ рецепти са крем брюле и домашно приготвена паста. А вече дори е пекла и боровинкови мъфини и канелен хляб. За крем брюлето тя признава, че първоначално я е уплашило, тъй като винаги го е смятала за един от най-предизвикателните десерти. И все пак с времето е усвоила рецептата.

"Когато става въпрос за готвене, то може да стресне много хора. Бях уплашена в началото, стават бъркотии и грешки, но ако човек продължи, ще бъде изненадан от резултата" допълва Емили Роули.

Тя разказва, че преместването във Флорида я е подтикнало да изпробва готвенето с крака, което рационализира времето ѝ за приготвяне на храна.

"Това ми дойде естествено. Нямам ръце, така че трябваше да измисля различни начини да правя нещата. Започнах като взимам моливи с краката си, а постепенно започнах да ги използвам за повечето задачи", споделя още студентката.

По думите ѝ въпреки че се е подобрила в готвенето, някои предизвикателства остават. Така например за видеоклиповете в социалните си мрежи тя казва, че хората не осъзнават, че 30-секунден клип може да ѝ отнеме три до четири часа, за да бъде заснет.

Освен онлайн обаче Емили Роули споделя вкусното си хоби и на живо с родителите си. Тя издава, че е винаги хубаво да има хора, които да опитат приготвената храна и да ѝ кажат дали се е получила или не.

Колкото до израстването и детството си, тя признава, че е доволна, че не е била третирана по различен начин от роднините си или съучениците си.

"Имам по-голяма сестра, която винаги се е отнасяла с мен като с всеки друг брат или сестра. Родителите ми никога не са я облагодетелствали или са се отнасяли към мен по различен начин заради състоянието ми. Те ме насърчиха да вървя напред и да предизвиквам себе си", допълва момичето.

Разбира се, тя не скрива, че има дни, в които дори и някои малки задачи могат да ѝ бъдат предизвикателни или разочароващи. Въпреки това обаче тя запазва решителността си да не позволява на обстоятелствата да я определят.

Дейвид Орин - момчето, което хваща змии с голи ръце

Момчето, което не се страхува да бъде ухапано от змия

Дейвид Орин има доста опит

"Посрещам предизвикателствата, адаптирам се и намирам креативни решения. Това мислене е било от решаващо значение през целия ми живот", завършва мотивиращо Емили Роули.