От самото начало на военния конфликт между Украйна и Русия, Шон Пен съвсем категорично зае страната на Украйна. Актьорът дори отиде там, но не за да се включи по някакъв начин във военните действия, а за да заснеме случващото се в документален филм.

Още през февруари той изрази подкрепата си към украинския народ, както и възхищението си от това, че се е издигнал като "исторически символ на смелост и принципност". Близките отношения на актьора с украинския народ пък станаха причина Шон Пен да попадне в списъка на Русия с личности, на които се забранява да прекрачват границите ѝ. 

Държавата обяви решението си през септември, а като причина посочи "непрекъснато разширяващите се лични санкции от администрацията на Байдън срещу руски граждани".

По всичко личи, че Шон Пен не се интересува от наложените руски санкции по никакъв начин, защото продължава категорично да засвидетелства подкрепата и уважението си към Украйна.

Актьорът дори подари един от своите Оскари на украинския президент Володимир Зеленски като "символ на вярата" в победата на страната в продължаващия конфликт с Русия, съобщават от Independent.

Шон Пен, военният конфликт между Украйна и Русия и документалният филм, който актьорът снима за него в момента

Какво прави Шон Пен в Украйна

Актьорът е безстрашен

Статуетката, една от двете награди за най-добър актьор, спечелени от Пен съответно през 2004 и 2009 г., ще остане в Украйна до края на войната.

Подаряването на Оскара се състоя при третото посещение на Пен в страната от началото на военните действия. По време на срещата им актьорът получи орден за заслуги от III степен от Володимир Зеленски, който му благодари за неговия "значителен принос" към военните усилия.

Пен беше почетен и по още един начин. Името му беше поставено върху камък на Алеята на смелите, който отличава "смелите хора, които са били с Украйна от самото начало". Така Шон Пен стана част от списъка, в който влизат много световни лидери, помогнали на Украйна по време на конфликта.

Шон Пен, Бен Стилър, Русия и забраната на държавата актьорите да прекрачват границата ѝ

И Шон Пен, и Бен Стилър влязоха в кюпа

Тежка забрана за двамата актьори

Публикация на страницата на президента Зеленски в Instagram гласи: "Американският актьор и режисьор Шон Пен дойде в Украйна за трети път по време на мащабната война. Този път срещата ни беше специална. Шон донесе своята статуетка Оскар като символ на вярата в победата на страната ни."