В началото на отминалия уикенд светът беше шокиран от новината за бруталното нападение срещу Салман Рушди. Прочутият писател от индийски произход и носител на редица литературни награди беше прободен многократно с нож докато се подготвя за лекция в института Шатокуа в Ню Йорк.

Снимка 583998

Източник: EPA/БГНЕС

Състоянието на 75-годишният Рушди вече е стабилно и той не е на командно дишане.

А реакции на нападението срещу него имаше не само от литературния свят, но и от шоубизнеса. Бившата му съпруга Падма Лакшми беше от първите шокирани от случилото се. "Успокоих се, че Салман се възстановява от кошмара в петък. Бях притеснена и без думи, сега си отдъхнах. Надявам се бързо да се възстанови."

Лакшми с Рушди през 2006 г.

Източник: GettyImages

Лакшми с Рушди през 2006 г.

51-годишната актриса и модел е омъжена за Салман Рушди между 2004 г. и 2007 г. Двамата нямат деца, но синът на писателя от първата му съпруга Зафар Рушди първи осведоми обществеността за състоянието на баща си.

"Въпреки че нараняванията му са тежки, обичайното му предизвикателно чувство за хумор остава непокътнато. Благодарни сме на всички членове на публиката, които смело скочиха да го защитят и му оказаха първа помощ заедно с полицията и лекарите, които се грижеха за него, както и за любовта и подкрепата, която получи от цял свят", каза 41-годишният Зафар пред NBC News.

Салман Рушди е автор на книгата "Сатанински строфи", която излиза през 1988 г. Заради начина, по който е описан пророка Мохамед в нея, в Иран е обявена награда за главата му. От 1989 г. насам авторът живее с постоянна заплаха за живота си.