На 31 август се навършват точно 35 години от трагичната смърт на принцеса Даяна. На тази дата през 1997 г. тя загина при автомобилна катастрофа край Париж, в която почина и тогавашния й партньор Доди ал Файед, както и шофьорът на автомобила. Даяна беше на 36.

Принц Уилям, принц Хари и срещата им пред статуята на принцеса Даяна в двореца Кенсингтън

Даяна успя да събере Уилям и Хари

Дали точно това очаквахме да видим

"Има много малко моменти в историята, които можем да сравним с този", коментира биографката на кралица Елизабет Ингрид Сюърд пред списание People.

Последният му брой е посветен на Даяна Спенсър и начинът, по който смъртта й се отразява на почитателите й, британската монархия, най-близките й, както и свързаните с нея хора. Ето някои от тях.

Кралица Елизабет

Снимка 578663

Източник: GettyImages

През 1997 г. за пореден път по време на царуването си кралицата е разкритикувана за липсата на реакция след трагична новина, каквато е и тази за смъртта на Даяна. Чак на 5 септември тя прави телевизионно обръщение към нацията в качеството си на "ваша кралица" и на баба. Според Сюърд Елизабет е наясно с голямото влияние на покойната принцеса в обществото.

Принц Чарлз

Снимка 573535

Източник: GettyImages

Според биографа на Даяна принц Чарлз "вечно ще е преследван от смъртта й" въпреки по-нататъшния си живот. "Както Хенри VIII е помнен с шестте си жени, така и принц Чарлз ще бъде помнен с първата си жена", казва Андрю Мортън.

Принц Уилям

Снимка 570664

Източник: GettyImages

Той е 15-годишен, когато губи майка си. Според поданиците на короната сега 40-годишният Уилям в най-голяма степен е въплъщение на наследството на майка си. Той е поел много от каузите, за които тя милееше, и е отдаден баща на трите си деца. Преместването на цялото му семейство от Лондон в Уиндзор съответства на желанието на Даяна децата й да имат възможно най-нормално детство.

Принц Хари

Снимка 571314

Източник: GettyImages

Хари е 12-годишен, когато трябва да върви зад ковчега на майка си по време на погребалната процесия - нещо, което той по-късно критикува като решение.

"Никое дете не бива да бъде молено да прави това при каквито и да е обстоятелства", казва той в интервю за Newsweek през 2017 г.

Чарлз Спенсър

Снимка 585444

Източник: GettyImages

Братът на Даяна заклейми кралското семейство, както и медиите, за отношението към нея. Наскоро той призова за полицейско разследване на методите, които журналистът Мартин Башир използва за прословутото си интервю с нея.

Камила, херцогинята на Корнуол

Снимка 581253

Източник: GettyImages

За много хора Камила и дългогодишната й връзка с Чарлз преди, по време на и след края на брака му с Даяна, е причина за нещастията на покойната принцеса. През 2005 г. Камила се омъжва за Чарлз, а кралица Елизабет открито заявява, че един ден Камила ще бъде кралица-консорт.