Вчера, 1 юли, принц Уилям и принц Хари застанаха един до друг и загърбиха неразбирателствата помежду си, за да почетат паметта на покойната си майка. В градините на двореца Кенсингтън бе открита нейна статуя по случай 60-годишнината от рождението й.

Принцеса Даяна, рожденият й ден и как я почетоха в двореца Кенсингтън

Оживялата приказка на Даяна

Как почетоха юбилея й

Общата поява на синовете на Лейди Ди, и то без останалите членове на кралското семейство, бе дългоочаквано събитие и до последно се чудехме дали нещо няма да се обърка.

Принцовете пристигнаха заедно и във видимо добро настроение. Усмихваха се, но не един на друг, а по-скоро на камерите и на околните. Дори на повечето снимки погледите им са в противоположни посоки.

Снимка 537320

Източник: GettyImages

Принц Уилям и принц Хари поздравиха брата и сестрите на майка си, след което се заеха с тържественото откриване на статуята. Двамата избягваха да говорят много-много помежду си и предпочетоха да разменят приказки с останалите присъстващи. Е, може би очаквахме повече от тях - поне кратки речи, но и това да ги видим отново заедно ни бе достатъчно. 

Снимка 537323

Източник: GettyImages

Все пак, планирането на статуята и реновацията на градините е започнала още преди четири години, когато всичко в кралския двор си бе нормално. За принцовете бе въпрос на чест и дълг към майка им да завършат всичко подобаващо, без значение какво мислят и чувстват един за друг в момента. Важното е, че има нещо, което винаги ще ги обединява - обичта към Даяна и прекрасните спомени, които пазят за нея.

Снимка 537319

Източник: GettyImages

Няма как да не обърнем повече внимание и на самата статуя. От двореца обясняват, че тя е вдъхновена от коледната картичка на Лейди Ди от 1993 г., на която позира с двата си синове - първата без принц Чарлз. Но виждаме, че до нея сега има общо три деца - две момчета и едно момиче, като две от тях са без обувки.

От двореца коментират това решение с желанието да се представи "универсалността и общия ефект, който работата на принцеса Даяна имаше". А след края на събитието, което премина на закрити врата, Уилям и Хари публикуваха общо изявление чрез профила на двореца Кенсингтън.

Снимка 537318

Източник: GettyImages

"Днес, на деня, на който трябваше да е 60-ият рожден ден на нашата майка, си спомняме нейната сила, любов и характер - качества, които я направиха движеща сила на доброто по света и промениха много човешки животи към по-добро. Всеки ден искаме да бъде още сред нас и се надяваме статуята й да бъде символ на нейния живот и нейното наследство."

Те благодариха на създателя на скулптурата, на главния градинар за труда, както и на спонсорите, които са им помогнали да осъществят идеята си. Благодариха и на всички, които продължават да пазят Даяна жива в сърцето си.

Принц Чарлз, Кейт Мидълтън и ще пропуснат ли откриването на статуята на принцеса Даяна

Кой няма да уважи Даяна

Нови кралски изненади

Според информация на Daily Mail, след официалната част е имало кратък коктейл на един от балконите на двореца Кенсингтън. На него принц Хари е останал едва минути, след което е тръгнал най-вероятно към Frogmore Cottage, където се настани след връщането си на Острова. Не знаем обаче дали е успял да се срещне на четири очи с баба си Елизабет Втора, или е побързал да се върне веднага при Меган и децата си.