Утре, 17 април, в замъка Уиндзор ще се състои погребението на принц Филип. Той почина на 9 април на 99 години. А за да го изпратят в последния му път, ще се съберат почти всички членове на кралското семейство.

Принц Филип, погребението му и ще присъстват ли принц Хари и Меган Маркъл

Ще присъстват ли Хари и Меган на погребението на принц Филип

Една необичайна церемония

Заради рестрикциите покрай COVID-19, присъстващите са ограничени в тесен кръг. Тази седмица от кралския двор разкриха всички подробности за начина, по който ще протече церемонията. Голяма част от тях са решени по волята на кралицата.

Така например разбираме, че принцовете Уилям и Хари няма да вървят рамо до рамо зад ковчега на обичания си дядо, а ще бъдат един зад друг, разделени от братовчед си Питър Филипс.

Снимка 527254

Източник: GettyImages

Решението е на Елизабет Втора и вместо да потуши спекулациите за отношенията между двамата братя, само ще ги засили в този така тъжен и емоционален момент за кралското семейство. Но от двореца са категорични, че място за драма няма.

Друго отклонение от кралския протокол е, че присъстващите мъже няма да носят официални военни униформи, както повелява традицията при погребение на херцог. Вместо това, те ще са облечени в "палта с медали", се казва в публикуваната информация.

Снимка 527255

Източник: GettyImages

Най-вероятно кралицата се е спряла на този вариант, за да спести срама на принц Хари, които остана без привилегията да носи униформа, след като избра да напусне кралския двор. И със сигурност не би му било приятно да е единственият цивилно облечен сред всичките си роднини, предава Guardian.

Принц Филип и непоказваната снимка на херцога на Единбург кралицата и правнуците им

Принц Филип, както не сме го виждали досега

В любимата му роля

Самата Елизабет Втора ще бъде отделена от останалите членове на семейството почти през цялото време заради противоепидемичните мерки. Тя ще бъде в кола в края на траурното шествие, а след това ще седне сама на отдалечено място в храма, в който ще се проведе опелото на съпруга й.